VIJESTI

Mogu li djeca spavati s ljubimcem u istom krevetu?

Mogu li djeca spavati s ljubimcem u istom krevetu?

Djeca često vole otići u krevet s kućnim ljubimcem. Ima li opasnosti u zajedničkom spavanju i kako osigurati da ne dođe do zaraze?

Neki vlasnici kućnih ljubimaca puštaju životinje u krevet s njima kao "psihičko opuštanje", međutim stručnjaci poručuju da tako mogu unijeti mnoštvo najrazličitijih patogenih organizama u svoju okolinu. Patogeni organizmi su insekti koji lako mogu prijeći sa životinja na čovjeka i prenijeti neku zaraznu bolest.

Iako rijetko, može doći do zaraze

Bruno Chomel, profesor s Univerziteta u Kaliforniji, objasnio je da je mogućnost zaraze dijeljenjem ležaja s ljubimcem rijetka, ali djeca i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom ipak trebaju biti na oprezu.

- Iako je to rijetko, do zaraze može doći i ona može biti jako ozbiljna. Ne govorimo o tome da bi uspaničili ili uplašili ljude, već da bi bili svjesni potencijalnih posljedica - istakao je.

Rizik smanjen ako redovno posjećujete veterinara

- Zabilježeni su slučajevi gdje je odrastao čovjek spavao s psom koji mu je neprimjetno liznuo ranu i vlasnik je dobio meningitis. Kod jednog dječaka iz Novog Meksika 1974. godine zabilježena je bubonska kuga koju mu je prenijela mačka, odnosno zarazni "stanovnici” s nje. "Ako imate psa ili mačku o kojima se vodi računa, koji redovno posjećuju veterinara, cijepljeni su i očišćeni od parazita, onda je rizik znatno smanjen - savjetuje profesor Chomel.

Životinje su naši dragocjeni saputnici

Treba imati na umu da ljubimac donosi psihičku podršku, prijateljstvo i također unaprijeđenje zdravlja zbog čestih šetnji na otvorenom. Zato stručnjaci zaključuju da su životinje naši dragocjeni saputnici s kojima se možete družiti bez bojaznosti ukoliko o njima vodite računa.

(Kidsinfo.ba;miss7mama.24sata.hr)

Pročitajte i ovo:  Dobar otac nije onaj koji zarađuje puno novca, već onaj koji ne napušta svoju porodicu!