VIJESTI

Najveće prednosti i mane velike dobne razlike između djece

Najveće prednosti i mane velike dobne razlike između djece

Mama troje djece otkrila je prednosti i nedostatke kada je između djece veća dobna razlika.

Prije nego što smo suprug i ja postali roditelji, uvijek sam pretpostavljala da će između naše djece biti razlika par godina. Nismo to planirali, jednostavno sam mislila da će tako biti. 

No, nije bilo tako. Voljela sam svoju prvu trudnoću, obožavala našu prvu bebu i čekala sam kad će doći želja za sljedećom. Kada je beba imala šest mjeseci, sjećam se da sam pomislila kako bi sada bilo zastrašujuće da ponovno ostanem trudna. Nisam još bila spremna na drugo dijete. Kada je beba imala godinu dana, razmišljala sam ponovno o drugoj bebi, ali samo na sekundu i bila sam stopostotno uvjerena da i dalje nisam spremna. S 18 mjeseci, i dalje nisam imala tu želju. Dvije godine - ista stvar. Nisam htjela bebu i jasličko dijete u isto vrijeme.

Naša druga beba rođena je kada je naše prvo dijete imalo četiri godine, a naše treće dijete rodilo se još četiri godine kasnije. Razlika od četiri godine nije nešto što sam planirala, ali evo nas. Sada, s djecom koja imaju 17, 13 i 8 godina, mogu iz prve ruke govoriti o nekim prednostima i nedostacima kada imate djecu između koje je veća razlika u godinama. 

Prednost: Imaš samo jednu bebu/malo dijete istovremeno

Za mene, imati jednu bebu/malo dijete istovremeno bilo je ostvarenje snova. Bebe i malena djeca su dragocjena, ali zahtijevaju puno posla. Bila sam sretna jer sam mogla u potpunosti uživati u tim prvim godinama sa svakim djetetom posebno.

Prednost: Starije dijete može pomoći

Kad je veća dobna razlika, obično imaš jednog spremnog pomagača, čak i kad se radi o tome da ti dodaje vlažne maramice dok mijenjaš bebi pelene. Moje najstarije dijete bilo mi je od velike pomoći i uvelike mi olakšao prve godine s drugim djetetom, a kasnije i trećim.

Nedostatak: Uvijek su u potpuno drugačijoj fazi razvoja

Shvatila sam da su godine od 11 do 16 posebno zahtjevne kada imaš djecu s većom dobnom razlikom. Svi imaju jako različite potrebe i i nalaze se u posve drugačijim fazama pa se konstantno osjećam kao da me se 'vuče' na tri različite strane istovremeno. Primjerice, posebno je 'zabavno' u isto vrijeme nositi se strahovima sedmogodišnjeg djeteta i ispadima bijesa trogodišnjeg djeteta.

Nedostatak: Može biti teško naći zajedničke obiteljske aktivnosti

Kada u obitelji postoji 13-godišnje dijete i petogodišnje dijete, teško je pronaći igre u kojima bismo svi zajedno uživali. Filmovi i odlasci u kino također predstavljaju izazov. Kada je jedno dijete spremno za Igre gladi, a drugome su i Disney filmovi ponekad strašni, praktički je nemoguće udovoljiti svima. 

Nedostatak: Možda ćeš brinuti o povezanosti između djece

Zbog njihovih različitih razvojnih faza i interesa, ponekad se brinem o odnosu između svoje djece. Hoće li biti bliski jedni s drugima kao što bi bili da je manja razlika u godinama? Hoće li se moje najmlađe dijete ikad osjećati kao da poznaje moje najstarije dijete, budući da će biti još dosta malen kada moja kćer otiđe na fakultet? Znam da postoje načini koji mogu ublažiti ovu vjerojatnost i znam da razlika u godinama ne mora imati takav utjecaj na povezanost, ali svejedno često razmišljam o tim stvarima.

Stoga, ako ste u fazi planiranja obitelji i pokušavaš odlučiti kolika će biti razlika između djece, želim ti reći da postoje prednosti i nedostaci u bilo kojoj dobnoj razlici i te prednosti i nedostaci mijenjaju se kako dijete raste i prolazi kroz različite faze. Toliko toga ovisi i o osobnosti i nitko ne može garantirati da će tvoje prednosti i nedostaci biti jednake kao i moje. 

Da se mogu vratiti i učiniti drugačije s obzirom na stvari koje znam, bih li izabrala imati djecu s manjom dobnom razlikom? Najiskrenije, postoje trenuci kada bih odmah to učinila i trenuci kada sam u potpunosti zahvalna za to što je između moje djece velika dobna razlika i ne bih mijenjala apsolutno ništa.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

6 tajni djece koja nikad nisu bolesna