VIJESTI

Pedijatrica Mulalić savjetuje kako s djecom na odmor

Pedijatrica Mulalić savjetuje kako s djecom na odmor

Pakovanje, planiranje i rezervacije nisu ništa u poređenju s razmišljanjima kako će dijete podnijeti putovanje i hoće li sve proći bez zdravstvenih problema. Međutim, da se s nestrpljenjem očekivano putovanje umjesto u uživanje ne pretvori u noćnu moru, roditeljima će dobro doći savjeti stručnjaka, u ovom slučaju pedijatra.

Za početak, dobro je da na put krećete u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Ako je vaš automobil klimatiziran, pazite da razlika u vanjskoj i unutrašnjoj temperaturi ne bude prevelika. Dobro je također praviti česte pauze i odmoriti se na svježem zraku barem 15 minuta.

Doktorica Enisa Mulalić, predsjednica Udruženja pedijatara KS-a, savjetuje roditeljima da prilikom polaska na put osiguraju prije svega dovoljno tečnosti. Dobro je, kako je kazala, imati i neku od oralnih rehidracionih soli jer je tokom ljeta velika mogućnost razvoja enteroviroza koje mogu dovesti do gubitka tečnosti zbog proljeva, povraćanja i povećanje perspiracije odnosno znojenja kod djece.

- Djeci treba davati često a pomalo tečnosti. Važno je da roditelj za svaki slučaj ponese neki probiotik, ali i antipiretik u slučaju povećane temperature. Za slučaj alergije ili ujeda insekta osigurati antihistaminik - pojasnila je Mulalić.

Dodala je kako je ovo sve ovo u većini slučajeva ostaje neupotrijebljeno, ali ako ipak dođe do zdravstvenih problema, mnogo je lakše kad znate da imate prvu pomoć-

Također, napomenula je da se ne smiju zaboravljati ranije propisane terapije zbog hronične ili recidivirajuće bolesti.

Ako je riječ o putovanju na more, obavezno je ponijeti kremu sa zaštitnim faktorom prilagođenim za djecu te mališane čuvati od pretjeranog sunčevog zračenja. Ultravioletno zračenje je najjače između 11 i 17 sati. Ako je riječ o dojenčadima, obavezan je boravak u hladu.

Povraćanje, osip, temperatura...

Tokom ljetnih mjeseci povraćanje kod djece nije rijetkost. Razlog je je prisutnost virusa iz grupe takozvanih enterovirusa, kazala je Mulalić.

- Simptomi se javljaju u gastrointestinalnom traktu u vidu povraćanja, proljeva, a u nekim slučajevima dolazi i do osipa. To su virusi iz grupe koksaki i echo. Osim toga postoji i solarni osip, koji je uzrokovan zbog izlaganja suncu. Enteroviroze su obično praćene i povišenom tjelesnom temperaturom - istakla je.

Ukoliko do toga dođe, obavezno je obaranje temperature, pojenje vodom, čajevima ili rehidracionim solima. I u tom slučaju uvijek je dobro davati često a pomalo tečnosti, savjetuje pedijatrica Mulalić.

- Važno je pratiti opće stanje djeteta. Ako dijete i nakon obaranje temperature povraća pospano je i odbija obroke, neophodno je javiti se ljekaru, najbolje pedijatru. Pravila nisu uvijek ista kada je riječ o uzrastu djece. Kod mlađe dojenčadi povišena temperatura zahtijeva neodložan posjet pedijatra - kazala je ova pedijatrica.

Ishrana ljeti


Pedijatrica Mulalić kaže kako brza i hrana s dosta masnoća nije nikako poželjna za djecu, a pogotovo u ljetnim danima.

- Hrana tokom toplijih dana mora sadržavati dosta minerala i vitamina, prije svega voće i povrće, koje između ostalog sadrži i dovoljno tečnosti. Jasno je da su potrebne i bjelančevine, mlijeko koje je kod djece nezaobilazno. Na taj način će se djeca pravilno hraniti i jačati imunitet, te spriječiti mogućnost zdravstvenih problema - zaključila je Mulalić.

(Kidisnfo.ba/Radiosarajevo.ba)

Pročitajte i ovo: Kutcha: Još četiri slobodna mjesta za besplatnu radionicu „Djevojčice BiH: Šta želiš biti kad porasteš“