VIJESTI

Savjeti kako putovati s bebom i malenom djecom u avionu

Savjeti kako putovati s bebom i malenom djecom u avionu

Ukoliko prvi put putujete s bebom ili malenim djeteom u avioniu, obavezno pročitajte ove vrlo korisne savjete.

Pasoš:

Čak i najmanje bebe moraju imati pasoš. Na fotografiji ne smije biti igračaka, ali mašnice u kosi su dozvoljene, kao i dječja duda ako je dijete mlađe od godine dana.

Karte i popusti:

Što se tiče troškova, ako putujete s djetetom mlađim od dvije godine, putujete besplatno sve dok vam dijete sjedi u krilu.

Torba: 

1. a) Što nositi ako putujete s bebom:

Mnogo vlažnih maramica, omiljene igračke, dudu, dodatnu odjeću, čepiće za uši za ostale putnike

2. b) Što nositi ako putujete s mlađim djetetom:

Njegov vlastiti ruksak s igračkama, slikovnicama i zdrave grickalice. Kad sve zakaže, smirit će ga crtić na vašem pametnom telefonu (pripremite kod kuće crtiće jer ih u avionu nećete moći učitati osim ako nema Wi-Fi na letu.)

3. c) Što nositi ako putujete s tinejdžerom: 

Tinejdžeri nisu djeca te se prema njima ponašajte kao prema odraslima. Pustite klince da se sami spakiraju, a poskrivečki im ponesite rezervni punjač i slušalice i iznenadite ih kad mu zatrebaju.

Prtljaga:

Ako nosite dječja kolica, većina aviokompanija dozvolit će vam da "čekirate" jednu torbu, kolica i sjedalicu za automobil, ali to naravno trebate provjeriti pri kupnji karte.

NA AERODROMU:

Mlađoj djeci objesite oko vrata karticu s njihovim detaljima, u slučaju da se izgube.

Ponesite i rezervne papučice za slučaj da mlađe dijete treba izuti cipele dok prolazi kroz skener

Putnici s djecom se obično prvi ukrcavaju pa budite na doku za ukrcavanje 15 minuta prije predviđenog vremena.

Pelene promijenite prije samog ukrcavanja, odnosno neka djeca obave nuždu prije ulaska u avion.

U AVIONU:

Gdje i kako sjede bebe i mala djeca?

Ako u avion ide i mala beba, ne znači nužno da ona ima sjedalo, jer ste vjerojatno dobili gratis kartu zbog dobnih ograničenja. Bebe u pravilu sjede u krilu roditelja, jer za njih nije plaćena karta i nema svoje sjedalo.

Puno je lakše kad je put kratak ili kad putuju oba roditelja, kako bi se mogli malo zamijeniti, ali postoje stvari koje olakšavaju i takav put na daljim destinacijama ili ako putujete sami s bebom.

Posebne npsilice dizajnirane za avion su odlična stvar, ali ne trebate trošiti novac na njih ako ne putujete često. Ponesite sa sobom sjedalo za auto ako trebate, ali NE STAVLJAJTE DIJETE NA POD ISPOD SJEDALA.

Dijete nije sigurno ispod sjedala jer i najmanja turbulencija može završiti tragično, da dijete lupa glavom o metalnu konstrukciju ili poleti u drugom smjeru.

 Kako ne navući bijes putnika oko sebe?

a) Ako putujete s bebom na dalek put, posebno ako se radi o noćnom letu, a vaša beba voli plakati, ponesite sa sobom puno čepića za uši i prije polijetanja podijelite putnicima oko vas uz malenu poruku "Imamo malenu bebu, nadamo se da vam nećemo puno smetati.:)" Možete priložiti i malen bombon. Vjerujte, ova simpatična gesta spriječit će gunđala u slučaju da vaša beba "pretjera s plakanjem.“

b) Pelene mijenjajte u WC-u, ne nikako na sjedalu. Niko nije zaslužio da osjeti te mirise, niti da nakon vas sjedne na potencijalno prljavo mjesto. Zapamtite, pladanj za hranu i piće na sjedalu ispred vas najprljavije je mjesto u avionu! Ni tepisi nisu dobro rješenje za prematanje djece jer po tepisima svim hodaju, a oni se između letova samo dobro usisavaju, no ne peru se.

(Kidsinfo.ba/staputovanja.com)

Pročitajte i ovo: Tajma Tanović za Kidsinfo.ba o dobrobitima praktikovanja yoge za djecu