VIJESTI

Strahujete li od negativnog utjecaja vršnjaka na svoju djecu?

Strahujete li od negativnog utjecaja vršnjaka na svoju djecu?

Početka nove školske godine možda vas muči kakve će prijatelje imati vaš prvašić u školi, kako će biti prihvaćen, hoće li ti vršnjaci imati veliki utjecaj na njega. Stoga pročitajte šta vas ne bi trebalo mučiti, a kada je potreban dodatni oprez i razgovor.

Polaskom u osnovnu školu utjecaj vršnjaka na vaše dijete postaje sve veći, a s time raste mogućnost da mu neko od njih postane loš uzor ili loše društvo. U tom slučaju, nikad nemojte kritizovati drugo dijete kao osobu, nego isključivo utjecaj koji ono ima na vaše dijete. Jer, ako djetetu zabranjujete da se s nekim druži zato što se vama, ne sviđa njegova ili je na vas ostavio loš prvi dojam, ne možete očekivati da će vaše dijete te razloge prihvatiti kao dovoljno dobre da bi se s nekim prestalo družiti.

Radije razmislite zašto je taj prijatelj vašem djetetu toliko značajan, tj. kakav izazov mu pruža, a to ne čine druga djeca. Ti izazovi su nalik otvaranju vrata nekog novog, za vaše dijete nepoznatog svijeta. Ponekad su to banalne stvari, ali mogu biti i vrlo ozbiljne, kao što su droga ili kriminal. Zbog toga je još važnije da dijete pratite u svim njegovim razvojnim fazama kako biste uvijek znali šta ga trenutačno privlači.

Loši razlozi da se protivite nekom društvu svog djeteta su:

- dijete izgleda neuredno,

- stanuje daleko,

- roditelji su mu razvedeni,

- nema odlične ocjene…

S druge strane, upozoravajući znaci, a time i potencijalno dobri razlozi da se suprotstavite izboru svog djeteta su:

- taj prijatelj inicira problematična ponašanja,

- izbjegava razgovor s vama,

- suviše je dominantan u odnosu na vaše dijete…

Djela, a ne riječi. Vaša moć kao roditelja je velika. Dijete od vas uči sve ono na čemu će graditi svoju osobnost, iako toga niste svjesni, ni vi, ni dijete. O vama zavisi hoće li znati samostalno se suočavati sa svojim problemima, kako će se ponašati prema svojoj okolini.

Budite dobar model za kopiranje. Nemojte zaboraviti da dijete mnogo bolje uči iz vašeg ponašanja nego iz vaših riječi. Ako nešto govorite, a ne ponašate se u skladu s tim što govorite, dijete će nepogrešivo kopirati vaše ponašanje, a ne riječi.

Vaše dijete je na putu odrastanja. Potreban mu je uzor. Kad ga ne nalazi u svakodnevnom okruženju, traži ga među medijskim zvijezdama ili vršnjacima. Zašto biste tako važnu ulogu prepustili nekome drugome? Budite vi taj svjetionik na putu njegova odrastanja.

(Kidsinfo.ba,roditelji.hr)

Pročitajte i ovo: Koliko djeca trebaju vježbati da bi imala bolje rezultate u školi?