VIJESTI

Zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači?

Zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači?

Oblači li se vaš mališan sam? Ako želiš da vam dijete bude samostalno, morate ga pustiti da uči na sitnicama, a jedna od takvih je upravo oblačenje.

Da bi tvoje dijete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dopustite da sudjeluje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenja, prehrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dopustite djetetu da se samo snađe i pronađe rješenja u takvim situacijama, pomažeš pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

- Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica -  tvrdi dr. Karen Ruskin, porodični terapeut. "Djeca teže neovisnosti, pa ne čudi njihova želja da u januaru obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće dopustiti, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade osobnost i samopouzdanje", dodala je.

Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete?

Ruskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmadi, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je vrlo važna. Zato ona savjetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju što će obući, ali im i dopustiti da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to biti uvijek, ali svaki drugi dan je poželjno.

 (Kidsinfo.ba;miss7mama.24sata.hr)

Pročitajte i ovo:  Istraživanje: Zašto je dobro da djeca idu sama u školu!