OSNOVCI

Ove fraze olakšat će vam razgovor s djetetom i pomoći da izgradite bolji odnos

Ove fraze olakšat će vam razgovor s djetetom i pomoći da izgradite bolji odnos

Razgovori s djecom često su zanimljivi jer najmlađi imaju mišljenje o svemu i svijet vide u posve drugačijem svjetlu te mogu postaviti dovoljno pitanja da vam ispune poslijepodne.

Međutim, ponekad pronalaženje pravih odgovora može biti izazovno. Kada pokušavate smisliti način kako objasniti djeci zašto ne smiju šarati markerom po zidu ili kada gubite bitku s kompliciranim pitanjima, riječi kao da ne dolaze tako lako.

Međutim, postoje određene riječi ili rečenice koje vam u takvim trenucima mogu biti od velike pomoći.

1. "Istovremeno..."

Upotreba riječi "ali" može zakomplicirati ionako napete razgovore i često se gleda kao negiranje onoga što je rečeno prije, što može stvoriti zbunjenost i povrijediti osjećaje.

Umjesto toga upotrijebite frazu "istovremeno". Ova fraza potvrđuje ono što je rečeno prije i ono što će tek biti rečeno.

Primjer: "Volim te. Istovremeno, ne mogu dopustiti da povrijediš druge ljude."

2. "Trebam te.../trebaš..."

Jedna od najvećih pozivnica na prigovaranje i svađu je kada vaši zahtjevi zvuče neobavezno.

Umjesto da kažete: "Jeste li spremni za ručak?" ili "Kako bi bilo da te odjenemo?", iskoristite fraze poput "Morate doći na ručak", "Trebaš se odjenuti" i "Trebaš pokupiti igračke".

3. "Vidim..."

Navođenje svojih opažanja kad naiđete na problem pomoći će vam u sprječavanju stvaranja pretpostavki ili osjećaja krivnje, a to znači da ste otvoreniji za rješavanje problema jer polazite od pokušaja razumijevanja, umjesto od pokušaja prebacivanja krivnje.

Jednostavno započnite opisivanjem onoga što vidite, bez osuđivanja, a nakon toga zatražite djecu da vam pomognu ispuniti ostatak.

4. "Pričaj mi o..."

Bez obzira na to pokušavate li shvatiti što se događa u vezi između prijatelja ili ste znatiželjni o onome što je vaše dijete napravilo, bolje je pitati za djetetov doprinos, a ne prelaziti na pretpostavke.

"Pričaj mi o svom crtežu" djeluje bolje od, primjerice, "Kakav lijepi medvjed".

5. "Volim te gledati..."

Ovo je sjajna fraza za izgradnju odnosa. Kada dijete shvati da ga promatrate i uživate u onome što radi, možete mu pomoći u izgradnji pozitivne samopercepcije.

Ponekad je najbolje što možete učiniti jednostavno primijetiti ono dobro koje već postoji jer to motivira na dobro ponašanje i gradi dobre odnose.

6. "Što mislite što biste mogli učiniti..."

Važno je da djeci pružite mogućnost rješavanja problema.

Postavite pitanja poput: "Što misliš da bi trebalo učiniti da se tvoja sestra osjeća bolje?", "Što misliš da bi mogao učiniti da ispraviš svađu s prijateljem?" Primijetit ćete da djeca već imaju rješenja za sve probleme, samo im trebate pružiti priliku da ih riješe.

7. "Kako mogu pomoći..."

Postoje slučajevi kada dijete treba vašu pomoć.

Ponudite svoje sposobnosti, ali bez oduzimanja odgovornosti, pitanjima "Kako ti mogu pomoći da očistiš sobu?" ili "Kako ti mogu pomoći da razumiješ domaću zadaću?".

8. "Žao mi je..."

Djeca nisu uvijek ta koja čine pogreške. Ponekad su roditeljske pogreške najbolje polazište za mogućnost učenja. Kada djeca vide kako priznajete pogreške i ispričavate se, uče od vas i ona će učiniti isto kada pogriješe.

9. "Hvala..."

Baš kao što roditelji žele znati da se njihov naporan trud cijeni svaki dan, djeca također žele znati da se i njihov trud primjećuje.

"Hvala ti što pomažeš sestri" ili "Hvala što si pospremio za sobom" samo su neki od primjera.

10. "Volim te.."

Bez obzira na njihova djela, djeca bi uvijek trebala znati da ih volite. Ljubav može nadoknaditi sve vrste roditeljskih pogrešaka, čak i kad ne možete pronaći prave riječi ili kad te riječi ne izađu onako kako bi trebale.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Kada je vrijeme da ukinemo dnevno spavanje?