ZDRAVLJE

Gazirana pića izazivaju agresiju i poremećaj pažnje kod djece!

Gazirana pića izazivaju agresiju i poremećaj pažnje kod djece!

Američka studija je pokazala da djeca koja su pila četiri ili više gaziranih pića dnevno bila su dva puta više sklona agresivnijem ponašanju, uništavanju stvar, te su patila od potišenosti.

The Journal of Pediatrics je objavio studiju  da osim štetnosti po zdravlje zbog visokog udjela šećera, gazirana pića utiču na promjenu ponašanja kod djece. Konzumacija ove vrste pića povezuje se s agresijom, depresijom kod adolescenata, dok istraživanje nije obuhvatilo mlađu djecu.

Istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu, obuhvatilo je oko tri hiljade ispitanika - djece od pet godina. Njih čak četrdeset i tri posto američkih mališana  konzumira najmanje jedno gazirano piće, a dok njih četiri posto konzumira četiri ili više pića dnevno.

Iako se problemi u ponašanju kod ove populacije dovodi u vezu s određenim socio-psihološkim uzrocima, agresivno ponašanje je povezano s konzumacijom pića koja sadrže šećer. Poremećaji pažnje i potištenost su bili češći kod djece koja su konzumirala gazirane sokove. Istraživači sa sigurnošću tvrde da agresivno ponašanje kod djeca raste sa svakom konzumacijom gaziranih pića.

Kod mlađe djece se ne može sa sigurnošću utvrditi povezanost između gaziranih pića i agresivnog ponašanja. Ograničavanje ili potpuno izbacivanje, što je poželjnije, može svakako umanjiti promjene u ponašanju kod mlađe djece.

(Kidsinfo.ba,mamatataja.hr FOTO:atriumhealth.org)

Pročitajte i ovo: Negativne strane gledanja TV-a za vašu bebu!