ZDRAVLJE

Kratkovidnost kod djece

Kratkovidnost kod djece

Kratkovidnost ili miopija je refrakciona anomalija oka ili greška u prelamanju svjetlosti u oku, u kom se slika, umjesto na mrežnici oka, stvara ispred mrežnice. Oko 25 posto populacije ima miopiju i češća je kod žena. Kao uzrok kratkovidnosti najviše je odgovoran nasljedni faktor i veća je mogućnost da se javi kod djece čiji su roditelji također kratkovidni.

Počinje u vrijeme djetinjstva, od 6 do 12 godina i ima tenedenciju intenzivnog rasta, a može se pojaviti i poslije puberteta. Osim nasljedstva, na nastanak i razvoj kratkovidnosti može da utiče prekomjerni rad na blizinu ili rad na kompjuteru. Vodeći simptom kod miopije je zamućen i nedovoljno jasan vid na daljinu. A javlja se i: žmirenje, umor u očima, problemi sa čitanjem na školskoj tabli i gledanju TV-a, glavobolje. . .

Kratkovidnost se mjeri dioptrijama, te prema veličini dioptrije dijeli se na; niska kratkovidnost do 3.00dpt, srednja od 3.00 do 6.00 dpt/ i visoka kratkovidnost od -6.00 dpt. i više. Ljudi s visokom kratkovidnošću češće primjećuju u svom vidnom polju lebdeće crne “mušice”, imaju sklonost ablaciji mrežnice ili nastanku jednog oblika primarnog glaukoma.

Visoku kratkovidnost ima oko 30 potp od ukupnog broja kratkovidnih osoba. Kratkovidnost se ispravlja pomoću konkavnih stakala bilo u naočalama, kontaktnim lećama ili laserskom korekcijom vida. Laserska korekcija miopije kod djece nije preporučljiva prije punoljetsva.

Iako je teško prognozirati rast miopije za svako dijete, oftalmolog može ponuditi neke od opcija koje donekle mogu uticati na njenu veću progresiju. Zbog načina života, te unapređenjem i usavršavanjem tehnike, očekuje se veći porast miopije u svijetu.

Predviđa se da bi do 2050-te godine moglo biti i do 50% kratkovidnih osoba.

(Kidsinfo.ba;gugu.ba)