ZDRAVLJE

Preporuke neurologa: Kako liječiti migrene kod djece i tinejdžera?

Preporuke neurologa: Kako liječiti migrene kod djece i tinejdžera?

Učestale glavobolje i migrene mogu početi i u ranom djetinjstvu. Pošto se javljaju kod velikog broja mališana, stručnjaci su obratili posebnu pažnju na ovaj problem i izdvojili najbolje načine za liječenje.

Skoro 10 posto djece i 20 posto tinejdžera osjeća migrene, a one mogu početi u ranom djetinjstvu. Kod dječaka se javljaju u prosjeku u sedmoj, a kod djevojčica u desetoj godini života. Neka djeca govore o toliko intenzivnom bolu da mogu samo da leže u mračnoj sobi i nadaju se olakšanju. To nekada može biti ogroman izazov, naročito jer stanje nije uvijek prepoznatljivo.

Zahvaljujući  istraživanjima koja su rađena u posljednjih 15 godina, doktori danas mogu da pomognu djetetu s migrenama.

Preporuka stručnjaka za liječenje migrena kod djece

Redovno pratiti djetetovu historiju bolesti i raditi fizička istraživanja, koja uključuju prisustvo neurologa ili specijaliste za glavobolje.

- Uključiti kognitivno-bihevioralnu terapiju s amitriptilinom kako bi se redukovala učestalost migrena.

- Potaći dijete na dovoljnu količinu sna, redovne obroke i odgovarajuću hidrataciju.

- Koristiti ibuprofen, triptane i kombinovati sumatriptan/naproksen tokom napada, kako bi se bol olakšala.

- Izbjegavanje botoksa, jer, iako je efektan kod odraslih, kod djece i tinejdžera nije.

Doktori i stručnjaci su izdvojili ovih par stvari, ali su istakli i važnost promjene stila života. Mnogi roditelji su se požalili da djeca imaju veće glavobolje ako ne spavaju dovoljno, ne jedu redovno, ili pak ne piju dovoljno vode. To je vrlo važno "gorivo" za mozak, jer bez toga dolazi do širenja krvnih sudova, što je uzrok raznih glavobolja.

- Zdrave navike su mehanizam koji mozgu dozvoljava da sve nadoknadi. Mozak je pod stresom zbog dehidratacije i neredovnih obroka i spavanja - rekao je doktor Harši.

Stres u školi i kod kuće može biti povezan sa migrenama

Kognitivno-bihevioralna terapija je važna kod velikog broja pacijenata, jer im pomaže da nauče da kontrolišu bol. Osigurava im se strategija koja im može služiti da se izbore s okidačima migrena, poput važnog testa u školi.

Mnogi stresori, kao što su poteškoće u školi ili kod kuće, negativno utiču na migrene. Ispostavilo se da se migrene najčešće javljaju ponedjeljkom, ili pak na početku školske godine. Stres se odmah oslikava na bol.

Stručnjaci predlažu otvorenost prema kognitivno-bihevioralnoj terapiji još pre početka školske godine - ako se prije polaska u školu migrene ne umiri, negativno će uticati i na djetetov uspjeh na časovima.

(Kidsinfo.ba,yumama.com)

Pročitajte i ovo: 13 jednostavnih načina da poboljšate inteligenciju vaše bebe!