RODITELJI

10 stvari s najviše bakterija, a bebe ih svakodnevno dodiruju!

10 stvari s najviše bakterija, a bebe ih svakodnevno dodiruju!

Bakterije su većini roditelja „državni neprijatelji broj 1“. Pročitali ste sve savjete o zdravlju bebe, oprezni ste oko toga gdje idete, zanovijetate o stalnom pranju ruku i „pročešljali“ ste cijelu kuću gdje su potencijalna mjesta množenja bakterija.

Ključevi auta

Ključevi auta često se drže u kući, a njihova metalna površina može sadržavati štetne mrlje bakterija od kojih se i vi i vaša beba možete razboljeti.

Tablet/mobitel

Prije nego dopustite vašem mališanu da primi neki od ovih uređaja, razmislite o tome gdje je bio. Testiranje je pokazalo kako mobiteli i tableti imaju tip bakterije koji može uzrokovati infekcije na otvorenim ranama.

Kvake na vratima

Vjerovatno već znate da su kvake na vratima mjesta koja treba dobro dezinficirati, a testiranje je samo potvrdilo ovu činjenicu.

Slikovnice

Iako se slikovnice čine bezopasnima, ispalo je da se na njima nalaze bakterije koje potencijalno mogu uzrokovati infekciju uha.

Plastične igračke

Istraživači su otkrili kako su vrhovi i prednje strane plastičnih igračaka najopasniji dio i pravo leglo bakterija.

Daljinski

Prebrišite daljinski upravljač vlažnom ili dezinfekcijskom maramicom prije nego dopustite djetetu kada želi promijeniti program.

Torba za pelene

Prema rezultatima testiranja, torbe za pelene sadrže coccobacili - bakteriju koja uzrokuje hripavac.

Plišane igračke

Voljene plišane igračke od kojih se naši mališani ne razdvajaju imaju puno više bakterija nego što ste mislili. Svakako s vremena na vrijeme operite plišanog prijatelja kako bi bio sigurniji za dijete.

Duda/bočica

Istraživači preporučuju roditeljima da pravilno peru dude i bočice i na taj način izbjegnu opasno nakupljanje bakterija.

Kolica

Istraživači vjeruju da se toliko bakterija nalazi na kolicima zato jer ih ljudi najčešće drže u garažama, podrumima ili ostavama koje su često pune prašine i ispušnih plinova, mjesta na kojima variraju različite temperature i koja su puna vlage. To je idealno tlo za razmnožavanje velikih količina bakterija i plijesni.

(Kidsinfo.ba,miss7mama.24sata.hr)

Pročitajte i ovo: Belinda Begović: U osnovne i srednje škole uvesti minimalno tri časa Tjelesnog odgoja