ZANIMLJIVOSTI

Mlada poduzetnica iz Žepča Dijana Jelić napravila aplikaciju kako bi olakšala brigu nad bolesnom djecom!

Mlada poduzetnica iz Žepča Dijana Jelić napravila aplikaciju kako bi olakšala brigu nad bolesnom djecom!

Često zbog užurbanog  načina života roditelji kada su im djeca bolesna zaborave dati na vrijeme lijek ili greškom daju pogrešnu dozu. Sigurno ste se i Vi našli u ovoj situaciji, te ste nakon nepažnje često sebi postavljali pitanja „Da li sam ja dobra mama?“ „Zašto se ovo meni dešava?“

U sličnim situacijama našla se i majka troje djece Jelena Jelić iz Žepča, te je došla na inovativnu ideju da osmisli mobilnu aplikaciju“2.mama“ koja bi olakšala brigu nad bolesnom djecom.

Istakla je kako joj se često dešavalo da mališani bude i isto vrijeme bolesni, te da različite doze lijekova, različite iznose temperatura morala zapisivati na papirić.

- Nisam bila u stanju to sve zapamtiti kada se noćima ne spava, alarm na telefonu bi stalno postavljala pa mi se dešavalo da ne znam zbog čega zvoni, koje dijete treba lijek i slično. Osjećala sam kao da nisam dobra majka ali jednostavno mi je trebala pomoć. Shvatila sam da nam je potreban neko ko će pomoći i preuzeti dio kada ja više ne mogu i tu pomoć sam nazvala 2.Mama - rekla je.

 

Napominje kako je „2.Mama“ besplatna inovativna mobilna aplikacija namijenjena svim starateljima djece, mamama, tatama, dadiljama i ostalim.

- Ona Vas automatski alarmira kada je vrijeme djetetu da popije lijek, i u kojoj dozi. Pamti sve izmjerene temperature djeteta i u slučaju visoke temperature podsjeća vas nakon sat vremena da provjerite da li je lijek počeo djelovati. Također olakšava roditeljima prenošenje pravih i tačnih informacija pedijatrima tako što jednostavno kroz aplikaciju pokažu pedijatru iste. Na taj način se izbjegava pogrešno informiranje pedijatra i eventualno pogrešne dijagnoze - spomenula je Jelić.

Dodala je kako koristeći ovu aplikaciju roditeljima poboljšava kvalitetnu brigu nad bolesnim djetetom i na taj način skraćuje tok bolesti.

- Korisnik aplikacije može svoje podatke iz aplikacije vrlo jednostavno prebaciti na telefon drugog korisnika koji će ostati uz bolesno dijete i biti siguran da će dijete dobiti sve prave lijekove u pravo vrijeme bez da mora zapisivati i objašnjavati. Ovo je posebno korisna funkcija ako dijete dok je bolesno ostavljamo dadiljama ili trećim licima na privremenu skrb - istakla je.

 

Aplikacija je prvi puta prezentirana na Konferenciji mama MAMF 2019 Sarajevo ( 05.10.19), Jelić ističe kako su reakcije prisutnih mama bile fantastične.

- S oduševljenjem su saslušale prezentaciju i požurile da odmah instaliraju aplikaciju s naše web stranice www.2mama.app - zaključila je.

Aplikacija je još uvijek beta verzija i uskoro stižu dodatne funkcije koje će oduševiti sve staratelje mališana kao što su grafički prikazi korištenih lijekova, informiranje o radnom vremenu najbližih ordinacija i sl.

I mi smo instalirani aplikaciju. Prvo što morate uraditi jeste prijaviti se, odabrati spol djeteta, popuniti podatke koji vam se traže. Sljedeći korak jeste kalendar gdje sve možete napisati, datum ukoliko imate nešto zakazano, a aplikacija će vas obavijestiti kada dođe vrijeme za obavezu!

(Hata Mehmedović, Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo: 8 razloga zašto djeca u jesen moraju biti puno više vani!