VIJESTI TEEN

Pouzdani znaci da ste dobar roditelj svom djetetu

Pouzdani znaci da ste dobar roditelj svom djetetu

Kažu, koliko god da se spremate - nikad niste dovoljno spremni za roditeljstvo. Koliko god knjiga na tu temu da pročitate, kurseva odgledate, nekako vas sve najblaže rečeno zatekne - jedno malo živo biće koje je na samom početku svog života, i koje u potpunosti zavisi od vas. A ako mislite da stvari vremenom postaju lakše, i tu se barem djelimično varate, jer s vremenom djeca postaju zahtevnija, izazovi veći, i vi ste često u dilemi da li ste postupili ispravno, da li dajete dobar primjer, kako da usmerite svoje dijete najbolje, da li ste mu prijatelj, ali ujedno i autoritet. Zato nije na odmet nekad se preslišati.

Ne mislite da su ocjene neprikosnoven pokazatelj uspjeha

Uspjeh djeteta u školi je za svakog roditelja važan, i to je sasvim u redu. Međutim, ono što je suštinski važno jeste da je dijete marljivo, da se kroz školske obaveze uči generalno odgovornosti u životu, kao i da naravno stekne znanje koje će mu kasnije biti potrebno, primjenljivo. Ipak, to ne znači da svaka ocjena mora biti maksimalna, kao i da je ta ocjena baš uvek relevantno mjerilo. Roditelj koji je u tom smislu strog i isključiv rizikuje da njegovo dijete prema sebi postane suviše strogo, da kasnije ima problem sa samopouzdanjem, pa i anksioznosti.

Ne pretjerujete sa kritikama

Kritika može biti konstruktivna, kada ukažete svom djetetu u čemu griješi, ali i pomognete da to prevaziđe - to znači da ste dobar roditelj. Međutim, ukoliko uvijek nastupate sa negativnom kritikom, kod djeteta se samo stvara odbojnost, i takva kritika nikad ne urodi plodom. 

Umijete da priznate grešku i da se izvinite

Ovo je još jedan pokazatelj da ste sjajni u ulozi roditelja. Jer to šte ste svom djetetu autoritet ne znači da ste nepogrješivi. Ono što je važno jeste da uvidite kada griješite da vam nije problem da se svom djetetu i izvinite, jer tako mu zapravo dajete ispravan primjer, model koji će i vaše dijete slijediti jer ste ga tako naučili, zbog čega će mnogo manje biti podložno konfliktima u budućnosti. 

Ne prenosite svoje ambicije na svoje dijete

Naravno, i za kraj da napomenemo, to što je često teško ne znači da roditeljstvo nije lijepo, naprotiv - iskustvo koje sa sobom nosi je jedinstveno i dragocijeno. 

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)