IZLETI

Posjetite Pionirsku dolinu i upoznajte Sonju, Seju i Aidu

Posjetite Pionirsku dolinu i upoznajte Sonju, Seju i Aidu

Pionirska dolina i sarajevski zoo vrt spreman je za zimu i snježne padavine, te je tako započeo zimski režim rada.

Način rada koji počinje s novembrom i završava s aprilom podrazumijeva poseban tretman, ishranu, način održavanja nastambi u kojima borave životinje, kao i sam boravak životinja u otvorenim dijelovima nastambi.

Tokom oktobra izvršena je priprema svih nastambi, provjerena je termozolacija objekata, sistem zagrijavanja prostorija u kojima borave životinje koje potiču iz toplijih krajeva.

Zimski režim rada podrazumijeva i obilnije, kaloričnije i vitaminima i mineralima bogatije obroke za životinje, a tokom niskih temperatura sveobuhvatnu veterinarsku zaštitu, kao i radnu snagu na raspolaganju tokom dana i noći koja je spremna čistiti snijeg i omogućiti pristup svakoj nastambi, kao i zaštitu samih objekata.

Iako Pionirska dolina i zoo vrt rade svaki dan, tokom zime, kada je temperatura niska i kada pada snijeg, pojedine životinje koje potiču iz toplijih krajeva bit će zatvorene u svoje nastambe i s te strane pripremljene su prostorije koje će se zagrijavati. To je prije svega porodica lavova, zatim tigrica Nina kojoj je ovo prva zima u Pionirskoj dolini, antilope, zebre, lemuri, majmuni.

Iako će medvjedi u bh. šumama spavati zimski san, porodica mrkih medvjeda, računajući i mladu medvjedicu Aidu, uživat će u zimskim radostima, jer će imati obezbijeđene dovoljne količine hrane i napitaka.

I ove godine svjedočit ćemo razdraganoj i neobičnoj igri Sonje, Seje i Aide - medvjeda iz Pionirske doline na snijegu. Lemure s Madagaskara sa mladuncima rođenim prije nekoliko mjeseci, albino pitona, merkate, majmune, iako će boraviti u dobro zagrijanim prostorijama ipak će posjetioci moći vidjeti i uživati u njihovim zabavama i tokom zime, jer borave u nastambama sa staklenim portalima.

Rekviziti za dječiju igru i zabavu još uvijek čekaj djecu da jesenje dane provedu u igri, ali kada padne snijeg otići će na pripremu za neke nove, proljetne vožnje i skokove. Tokom zimskog perioda radno vrijeme Pionirske doline i zoo vrta je od 8 do 16:30 sati, a spremna je tokom zime svojim ambijentom prirediti vam uživanje u prirodi i zoo vrtu.

(N1/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Chia sjemenke kao supernamirnica