VIJESTI

Alma Karić za Kidsinfo.ba: Muzika smanjuje tjeskobu i bol

Alma Karić za Kidsinfo.ba: Muzika smanjuje tjeskobu i bol

„Muzika može veoma snažno utjecati na naše emocije, trenutno raspoloženje ili ponašanje i reakcije na vanjske poticaje. S tim u vezi, jako je važno koja vrsta muzike "uravnotežuje" naše emocije, nivo stresa i koja ujedno kalibrira naše reakcije na takve situacije“ kazala je za Kidsinfo.ba artistic direktor Superar u Bosni i Hercegovini Alma Karić.

Prema njezinim riječima ovaj balans je jako važan kod djece i adolescenata.

- Sve emotivne reakcije su hipertenzivne, bilo da dovode do povlačenja u sebe ili ekstrovertnih obrazaca ponašanja. S obzirom na to da preko 90 posto tinejdžera aktivno i veoma često sluša muziku u toku dana, rekla bih da je itekako važno i kakvu muziku slušaju, tj. Čime tačno "hrane" mozak i svoje emotivno biće. Apsolutno je važno i kakvi su tekstovi tih pjesama, jer često su upravo oni ključni faktor sugestivnosti koji ih vodi u pravcu pozitivnih ili negativnih emocija - naglašava Karić.

U nedavnom istraživačkom projektu obavljenom u Velikoj Britaniji, koje bilo fokusirano na djecu s emocionalnim poteškoćama i poteškoćama u ponašanju, a koja su uobičajeno bila iznimno nemirna i imala su poteškoće u koncentriranju na učenje, došlo je do zanimljivog rezultata.

- Naučnica Anne Savan pokazala je da su se ponašanje i koncentracija djece poboljšali kada im se za vrijeme lekcija iz historije puštala Mozartovu muziku. Izmjerene su značajno manje vrijednosti brzine otkucaja srca, krvnog pritiska i tjelesne temperature. Ona pretpostavlja da je taj efekat postignut jer je muzika povećala proizvodnju endorfina u mozgu koji je snizio krvni pritisak. Posljedica je bila manja količina kortikosteroida i adrenalina što je usporilo metabolizam tijela i poboljšalo koordinaciju – rekla je Karić.

Dodaje da je već odavno poznato da muzika djeluje terapeutski, te kako može biti učinkovita i u spoju s drugim tehnikama relaksacije.

- Dovodi do smanjenja tjeskobe i boli, te se kao takva primjenjuje u medicini i zubnoj medicini, izazivajući ugodu proizvodnjom endorfina - rekla je Karić.

Na pitanje da li muzika pomaže u razvoju kognitivnih sposobnosti i emotivne inteligencije kod djece, Karić odgovara da se pod emocionalnom inteligencijom podrazumijeva sposobnost prepoznavanja i identificiranja osjećaja, kao i sposobnost njihovog razumijevanja i kontroliranja te jasnog izražavanja misli.

- Ovo je jedan od najvažnijih zadataka svih nas uključenih u proces obrazovanja ili generalno nas koji radimo s djecom osvijestiti kod djece empatiju, sopstvene osjećaje i samopoštovanje, naučiti ih da razumiju sve što osjećaju te da sve te emocije kanališu prema vanjskom svijetu na zdrav način - istakla je.

Muzika je neprocjenjivo važna. Aktivno bavljenje muzikom, kroz pjevanje u horu ili sviranje nekog muzičkog instrumenta dodatno aktivira moždane sinapse, te se njihovim specifičnim "umrežavanjem" omogućava razvoj čitavog niza kognitivnih sposobnosti kod djece i adolescenata, Karić napominje da muzika, čitanje knjiga i kreativnost u bilo kojoj sferi života biva zanemarana jer je danas jako puno nekvalitetnog sadržaja dostupno s jednim klikom.

- Većina tih sadržaja ne zahtijeva dublje promišljanje, ne "trenira" naše moždane sinapse i najlakše je prepustiti im se ... Tu su djeca i adolescenti itekako ranjivi i svaka pomoć koju mi odrasli možemo da im pružimo osiguravajući im ovo usmjerenje je dobrodošla, rekla bih čak i neophodna - istakla je.

Udruženje Superar je kvalitetni muzički program koji je 2009. godine osnovan u Beču od strane Caritas Beč, Hor bečkih dječaka i Bečke koncertne dvorane!

Karić navodi kako je cilj Udruženje pružiti što bolje obrazovanje u sferi pjevanja i sviranja u orkestru za svu djecu i mlade bez obzira na njihovo porijeklo, materijalne mogućnosti ili porodične okolnosti.

- Superar nudi muzičko obrazovanje i obuku na visokoj umjetničkoj razini, pružajući dodatnu vrijednost obrazovanju u državnim školama i na taj način pruža za svu djecu jednake mogućnosti i to besplatno - spomenula je.

Superar u BiH trenutno djeluje u tri osnovne škole u Kantonu Sarajevo te na dvije lokacije vannastavnih aktivnosti i to Dječija kuća na Grbavici i SOS Društveni centar Hermann Gmeiner, a trenutno rade s više od 200 djece.

- Plan nam je da omogućimo pristup i bavljenje muzikom svakom djetetu bez obzira na materijalni status ili bilo kakve druge vrste poteskoća i prepreka - zaključila je.

Ukoliko je vaše dijete želi da pjeva ili možda svira, upis je u toku, stoga požirite!

(Hata Mehmedović,Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo:  Atifa Buldić - Bešić za Kidsinfo.ba o „Zlatnom septembru“ za djecu oboljelu od raka: Oni su snažni, pa čak i u najtežim trenucima