VIJESTI

Kako pomoći maturantu?

Kako pomoći maturantu?

 

Vaše dijete bi samo trebalo odlučiti na kojem fakultetu želi studirati, jer o tome zavisi njegova budućnost. Nakon završene srednje škole, svi se učenici suočavaju s teškim zadatkom. Čeka ih polaganje maturskog rada, a nakon toga i odabir fakulteta. Kako biste pomogli vašem djetetu das e što lakše nosi sa stresom, donosimo vam nekoliko tehnika koje uvijek pomažu.

U stresnim situacijama, najbolji je razgovor. Neka vaše dijete zna da u vama ima potporu i da ćete mu maksimalno olakšati ovo teško razdoblje. Razgovarajte i umirite ga, njemu je potrebna vaša potpora. Nemojte nikada nametati svoje mišljenje oko odabira fakulteta. Dijete bi samo trebalo odlučiti na koji fakultet želi jer o tome ovisi njegova budućnost. Iako nam se ponekad čini da najbolje znamo za svoju djecu, u mnogim slučajevima bismo se prevarili.Poslušajte ga, pružite mu podršku, ali ostavite mu dovoljno prostora da samo razmisli o svojim željama na temelju svoji interesa i zanimanja.

Vi mu pružate savjet, a na njemu je da donese odluku. Nemojte biti oni roditelji koji će nametati svoje mišljenje i koji neće biti podrška djetetu. Insistiranjem dolazi do rizika da dijete upiše fakultet koji želi.

Ako se ne slažete s odabirom fakulteta vašeg djeteta jer smatrate da će kasnije teško naći posao s tim zanimanjem, predložite mu da se raspita koliko će mu trebati da pronađe posao, te da pokuša naći nekoga ko je završio taj fakultet.

Bilo bi dobro da se prije upisa na fakultet upozna s tržištem rada i sazna šta sve može očekivati. Ako i nakon toga insistira o upisu, nemojte vršiti pritisak. Svoju odluku je sam donio. Odluči li se vaše dijete za jedan od popularnijih fakulteta na kojima postoji velika konkurencija, unaprijed utvrdite možete li ga finansirati. Budite podrška vašem maturantu u cijelom tom stresnom periodu njegovog života, jer se nalazi na prekretnici odrastanja.

(Kidsinfo.ba, oslobođenje)

Pročitajte i ovo:  Važnost očeva za psihofizički razvoj djece