OSTALO

Kako pregovarati s tinejdžerom koji želi tetovažu

Kako pregovarati s tinejdžerom koji želi tetovažu

Dijete vam je došlo s idejom da želi tetovažu i sada ste na sto muka. Naravno, najradije biste strogo zabranili bilo kakvo "šaranje po tijelu" i očitali mu bukvicu, no znate da će to samo rezultirati pobunom i ,u najgorem slučaju, odlasku u ilegalni salon za tetoviranje.

Kako biste pronašli zajednički jezik sa svojim tinejdžerom ili tinejdžericom, predlažemo da sa svojim djetetom smireno sjednete i popričate o sljedećim stvarima:

1. Zna li za sve posljedice?

Tetoviranje boli, a još je bolniji postupak uklanjanja tetovaža. Nove tetovaže moraju se držati dalje od vode i sunca te redovito mazati zadanim preparatima za njegu. Je li vaše dijete svjesno svega toga i spremno za takvu odgovornost?

2. Postoji li neki drugi način na koji može izraziti kreativnost?

Žudi li vaše dijete za promjenom i novim izgledom, možda se možete nagoditi i umjesto tetovaže predložiti makeover garderobe, novu frizuru, preuređenje sobe po njegovoj ili njezinoj želji...

3. Postoji li dovoljno dobar razlog za tetovažu?

Neki tinejdžeri tetovažom žele obilježiti gubitak voljene osobe ili pak neki važan preokret u njihovom životu. To je svakako mnogo bolji razlog od ispisivanja imena trenutačne cure ili dečka na svom tijelu (protiv čega biste se ipak trebali pobuniti, za njihovo dobro).

4. Gdje se želi tetovirati i što želi tetovirati?

Želi li neku malu oznaku poput zvjezdice ili neke riječi na rijetko vidljivom dijelu tijela ili želi išarati pola ruke zmajevima i raznim simbolima? Radi li se o tetovaži koju je vaše dijete vidjelo na slavnoj osobi kojoj se divi, pokušajte djetetu objasniti kako se te osobe za 5 godina vjerojatno neće ni sjećati. Također, dijete svakako pokušajte odgovoriti od kičastih likova iz crtića, beba-vragova ili sličnih motiva koji će im zasigurno dosaditi kad odrastu. Djevojkama svakako predložite da ne tetoviraju bedra ni grudi.

(Kidsinfo.ba)