VIJESTI

Prvi noćni izlazak vašeg tinejdžera

Prvi noćni izlazak vašeg tinejdžera

Već sama pomisao da će njihov tinejdžer/tinejdžerica zatražiti noćni izlazak sa svojim društvom, izaziva kod roditelja strepnju. Noćni izlazak nerijetko povezuju s pijenjem alkohola, pušenjem, drogom…Ta izloženost mnogim iskušenjima i opasnostima povećava roditeljski strah i potrebu za većom kontrolom svoje djece.

S druge strane, mladi u razdoblju između djetinjstva i zrelosti žele izgraditi vlastite stavove, imaju potrebu za emocionalnim udaljavanjem od roditelja, za nezavisnošću. Nastoje se pokazati odraslima, samostalnima i samodovoljnima. U prvi plan dolaze vršnjaci i prijateljstva, a želja za izlascima s njima, bez roditelja, očekivano je ponašanje, koje se javlja  već negdje između 13. i 15. godine.

Posao roditelja je pronaći ravnotežu između svoje brige i potreba tinejdžera i pripremati na izlazak i sebe i dijete.

Kako?

Razgovarajte o tome kakva iskušenja može očekivati i kako reagirati u tim situacijama.

Važno je naučiti tinejdžera kako se ponašati s pijenjem ili nepijenjem alkohola. Kad se na tulumu nude pića potrebna je hrabrost da se kaže: “Ne, hvala“.

Ohrabrite svoje dijete da to nauči reći bez ispričavanja, objašnjavanja, rasprave ili obrane. Npr: „Podrazumijevaj da će se tvoje „Ne, hvala“ poštovati. Reci to čvrsto. Ne objašnjavaj i ne ispričavaj se. Jednostavno reci „..sok od …….., molim.““ Važna je uputa i : „ Nemoj nigdje i nikada prihvatiti piće samo zato jer to neko od tebe traži. Ti odluči.“

Saznajte kamo i s kim će vaše dijete izaći

Važno je poznavati prijatelje s kojima se druži, po mogućnosti upoznati i njihove roditelje. Obično se roditelji poznaju jer su do tada možda već surađivali razvozeći djecu na neke aktivnosti, družeći se na rođendanima i sl. Ako dijete ima novu sredinu i nove prijatelje (dolaskom u srednju školu), pobrinite se da ih upoznate. Ako se radi o druženju, tulumu u nečijem stanu provjerite  u čijem, gdje i  hoće li tamo biti odrasla, odgovorna osoba barem u jednom dijelu druženja.

Važan dogovor je i da dijete ne mijenja mjesto izlaska, ako vas o tome ne obavijesti.

Dogovorite način odlaska i dolaska kući

Ponudite se da dođete po dijete u dogovoreno vrijeme ili dogovorite s nekim od drugih roditelja da bude na usluzi ili dajte djetetu novac za taksi.  Važno je da zna da nikada ne ulaze u auto s nepoznatim osobama, da ne ulazi u auto s osobom koja je pila alkohol i da se obrati za pomoć na najmanji znak opasnosti.

Vrijeme dolaska kući je stvar dogovora ako je izvan zakonom dozvoljenih okvira i ako je uz tinejdžera odrasla osoba u koju roditelj ima povjerenja.

Neraspoloženje tinejdžera prema  pravilima je očekivano i tolerirano. Ne očekuje se od njih  da vole niti roditeljske zabrane niti zakonske. Kako niko ne može sazrijeti tek slijepo slušajući svoje roditelje, vrijeme povratka sa izlaska je tema o kojoj porodica i tinejdžer  pregovaraju, rade kompromise, tema na kojoj uče rješavati konflikte.

Dogovorite ponašanje ako se dogovor o povratku prekrši. Dijete treba znati da ćete biti tolerantni i fleksibilni i da će imati priliku objasniti kašnjenje, ali da ćete reagovati ako zakašnjavanjem pokuša nametnuti svoja pravila.

Ovakvom pripremom na izlaske svog tinejdžera u „odrasli svijet zabave“ roditelji imaju mogućnost izražavati svoje mišljenje i stavove, koliko god to smatraju za potrebno, a da tinejdžer to ne protumači kao zloupotrebom moći, već  kao ravnopravni dijalog.

(Kidsinfo.ba/tesa.hr)

Pročitajte i ovo: Pročitajte glavne prednosti društvenih mreža za svakog tinejdžera