OSTALO

Tajnovitost i šutnja kod tinejdžera

Tajnovitost i šutnja kod tinejdžera

Mnogi roditelji adolescenata u jednom momentu shvate da svoje dijete više ne mogu da prepoznaju, ne samo da je njihov 17-godišnjak za godinu dana porastao gotovo 15 cm, već je drastično promijenio i svoje ponašanje prema ukućanima. 

- Ponekad, tokom dana izgovori tek nekoliko rečenica, koje se svedu na “Dobro jutro”, “Šta ima za jelo?”,”Šta ima na televiziji”, “Laku noć”…

Šutnje je posljedica snažne unutrašnje borbe, koju u tom životnom dobu tinejdžeri proživljavaju. Teško je da riječima izrazi i opiše sve što mu se događa. S jedne strane, tu su velike fizičke promjene kroz koje prolazi, a s druge strane, novi prijatelji i saznanja.

Francuski psihijatar Danijel Marseli tvrdi da se u “najluđim godinama” šuti, jer mnoge stvari tinjdžeri žele da zadrže samo za sebe. Da bi se normalno razvijao i sazreo u odraslu osobu, svakom tinejdžeru je potrebno malo tajnovitosti i privatnosti, daleko od roditeljskih očiju i ušiju.

Ako se dijete potpuno zatvorilo i izolovalo od svih, a takvo ponašanje traje nekoliko mjeseci, roditelji bi trebalo da se posavetuju sa psihijatrom.

(Kidsinfo.ba; mamaibebe.com)