TEEN

Tinejdžeri trebaju više vremena provoditi vani!

Tinejdžeri trebaju više vremena provoditi vani!

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje mladima svakodnevno najmanje 60 minuta umjerene ili intenzivne tjelesne aktivnosti. Studije su pokazale da su mladi najviše tjelesno aktivni tokom školskih aktivnosti, ali to nije dovoljno. 

Mladi trebaju nakon škole boraviti vani mnogo duže nego što to sada čine, jer tako će povećati tjelesnu aktivnost, te ojačati tijelo i steći kondiciju. Studija objavljena u američkom časopisu pokazala je da svega 34 posto mladih svakodnevno provodi potrebnih 60 minuta umjerene do jake tjelesne aktivnosti što ukazuje na potrebu većeg promovisanja boravka na otvorenom. Budući da djeca i mladi značajan dio vremena borave u školi, upravo bi unutar školskog sistema trebalo pronaći model koji bi omogućavao više aktivnosti na otvorenom, smatraju autori ove studije. 

Univerzitet Alberta u studiju je uključilo 306 djece i mladih od devet do 17 godina kako bi dobili odgovore o uticaju tjelesne aktivnosti na zdravlje srca i krvnih žila. Ispitanici su svakodnevno u zimskom i proljetnom periodu nosili akcelerometar (mjerač ubrzanja) i samostalno bilježili podatke o vremenu provedenom vani nakon škole, uključujući organizirane aktivnosti, te slobodno vrijeme provedeno izvan kuće. Oni koji nakon škole nisu boravili vani nisu uspjeli doseći preporučenu dnevnu razinu tjelesne aktivnosti, a provodili su i 70 minuta više u sjedećem položaju.

Djeca i mladi koji su nakon škole provodili više vremena vani imali su tri puta veću vjerovatnoću da dostignu potrebnu dnevnu razinu tjelesne aktivnosti te postignu veću kardiorespiratornu kondiciju nego njihovi neaktivni prijatelji, zaključuju autori studije. 

(Kidsinfo.ba,mamatataja.hr)

Pročitajte i ovo: Umorni ste zbog svog pametnog telefona!