ZDRAVLJE

Ginekologinja Dizdarević - Stojkanović za Kidsinfo.ba o pojavi cisti na jajnicima kod djevojčica u pubertetu

Ginekologinja Dizdarević - Stojkanović za Kidsinfo.ba o pojavi cisti na jajnicima kod djevojčica u pubertetu

Tokom ljudskog života postoje tri dinamična perioda, a to su fetalni i postnatalni period, te pubertet i adolescencija u kojim dolazi do delikatnih i kompleksnih zbivanja u organizmu. Sam period puberteta i adolescencije čini prijelaz iz djetinjstva u zrelo doba u kojem se, kako je za Kidsinfo.ba kazala ginekologinja Jadranka Dizdarević - Stojkanović, događaju mnoge promjene koje mogu utjecati na zdravlje, reproduktivnu moć i seksualnost buduće žene, a jedan od kompleksnih problema koji se mogu javiti u ovom periodu su ciste na jajnicima.

Prema riječima ginekologinje Dizdarević, nastupanje menstruacija kod djevojčica u našim uslovima je između 11. i 16. godine što je i najčešći period kad se menstruacija treba pojaviti.

- U rijetkim situacijama može se pojaviti i ranije, na primjer s devet godina, a može se pojaviti i poslije 16. godine. Sve su to periodi kad majka, odnosno staratelj mora ispitati zbog čega je pubertet preuranjen, odnosno zašto kasni - pojasnila je Dizdarević - Stojkanović.

Kako je kazala, pravilnost menstrualnog ciklusa zavisi od automatizma koji je na nivou jednog dijela velikog mozga, a to je hipotalamus, zatim hipofize koja je također žlijezda u mozgu kao i samih jajnika.

- Tu postoji jedna uzajamna veza, a na pravilnost svakako utječu nadbubrežna i štitna žlijezda, gušterača, te drugi faktori kao što su jake emocije, pretjerani zamor itd. - navela je.

Upravo u situacijama nedovoljnog sazrijevanje ovih procesa mogu se pojaviti ciste na jajnicima. To su najčešće vodene ciste koje mogu biti od centimetar i po do pet centimetara, ali i više. Ginekologinja Dizdarević - Stojkanović istakla je kako male ciste ne predstavljaju problem, a najčešće se slučajno otkriju.

- S druge strane, ako su veće od pet centimetara mogu da izazovu osjećaj punoće u stomaku i u istim situacijama mogu se uvrnuti oko svoje petiljke što izaziva jaku bol u trbuhu. To je alarmantno akutno stanje i zahtijeva momentalni pregled i ginekologa i abdominalnog hirurga - naglasila je Dizdarević - Stojkanović.

Kako nastaju ciste?

Djevojčica se rađa s određenim brojem malih mjehurića na samom jajniku i od puberteta jedan od njih, kako je kazala ova ginekologinja, svakog mjeseca raste i u njemu sazrijeva jajna ćelija, a kad dosegne veličinu dva centimetra taj mjehurić puca i oslobađa jaje što je poznato kao ovulacija.

- Ako ne dođe do oplodnje 14 dana kasnije nastupa krvarenje odnosno ljuštenje sluznice materice koja je bila spremna za prihvatanje oplođenog jajeta. Kod nezrelosti djevojčica ne dođe do pucanja tog mjehurića kojeg mi zovemo folikul, te on preraste taj jedan i po do dva centimetra i tad najčešće proizvede izostanak menstruacije. Menses može nestati na dva do tri mjeseca, a kad se pojavi dođe do jačeg krvarenja koja može dugo trajati - pojasnila je Dizdarević - Stojkanović, te dodala da je to obično razlog posjete ginekologu.

Liječenje?

S obzirom na to da danas postoje vrlo moćna dijagnostička sredstva, odnosno ultrazvuk, jasno se može vidjeti na kojem je jajniku cista, koje je veličine i kakvog sadržaja iznutra, kazala je Dizdarević - Stojkanović.

Kada je u pitanju njihovo liječenje kod posve mladih djevojaka, ova ginekologinja istakla je kako upravo na osnovu ultrazvučnog pregleda vide hoće li ta cista brzo puknuti ili će se smežurati i nestati.

- Ili ako je u pitanju krvarenje, pratim hoće li se pojaviti i prestati kad treba. Ukoliko je krvarenje obilno  onda obično dajemo jedno sredstvo koje stišće maternicu da djevojčica ne pada u anemiju, a druga stvar koju dajemo je jedan dobroćudni gestageni hormon - poručila je.

Dizdarević - Stojkanović je dodala kako za adolescentice, daje i antibebe pilulu kojom vrlo dobro reguliše ciklus.

Posebno je istakla problem pojave policističnih jajnika od kojeg pati veliki broj djevojaka. Kako je kazala, to su promjene koje nastaju u pubertetu, i ti folikuli s kojim se curica rađa jednostavno ne dozrijevaju, a ovulacije su vrlo rijetke ili ih gotovo nema.

- To zahtijeva poseban tretman i ovakva djevojka mora doći na pregled jer je to kompleksno pitanje, a kompleksna je i terapija. Manifestacije takve bolesti su, osim izostanka menstruacije i ovulacije, često i  dlakavost, akne i gojaznost. Mi tad moramo djelovati na više nivoa  sa svojim savjetima i lijekovima, a u svakom slučaju to zahtjeva posjet ginekologu - zaključila je ginekologinja Jadranka Dizdarević - Stojkanović.

(Belmina Pašalić, Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo: Baščaršijske noći: Besplatan primjerak petog broja KIDSinfo vodiča za roditelje preuzmite u BKC-u