ZDRAVLJE

Nije samo nesanica problem, previše sna uzrokuje ozbiljne fizičke probleme

Nije samo nesanica problem, previše sna uzrokuje ozbiljne fizičke probleme

Često čujemo o posljedicama manjka sna, ali iako se uvijek naglašava koliko je štetan manjak sna, nije dobro i previše spavati.

Istina je da je kvalitetan san ključan za zdravlje, ali previše vremena u krevetu može biti povezano i s nizom medicinskim problema poput dijabetesa, srčanih bolesti i bolova u tijelu. 

Koliko nam je točno sna potrebno nije lako utvrditi. Vrijeme varira tijekom života i ovisi o dobi i fizičkoj aktivnosti te generalnom zdravlju. Primjerice, za vrijeme stresnog perioda ili kad smo bolesni imamo veću potrebu za spavanjem. Stručnjci preporučaju da spavamo između sedam i 9 sati.

Previše sna šteti tijelu

Baš kao i manjak sna, previše spavanja može ostaviti trag na našem zdravlju. 

Debljina

San značajno utječe na našu kilažu. Jedna je studija utvrdila da su osobe koje spavaju devet ili više sati svaku noć 21 posto u većem riziku za zravoj pretilost nego oni koji spavaju između sedam i osam sati. Ovakvu povezanost stručnjaci su dobili čak i kad su u obzir uzeli unos hrane i tjelovježbu.

Glavobolje

Za neke osobe koje su sklone glavoboljama duže spavanje vikendom može uzrokovati intenzivnu bol. Naime, znanstvenici vjeruju da to toga dolazi zbog učinka viška sna na neurotransmitere u mozgu poput serotonina. Osobe koje previše spavaju preko dana i tako ometaju san noću također mogu patiti od glavobolja ujutro.

Depresija

Najčešće je insomnija povezana s depresijom, ali oko 15 posto ljudi s depresijom spava previše. Takav bioritam može učiniti depresiju još gorom i ključne je regulirati san kako bi se osoba oporavila. Previše sna u ovom slučaju nema samo fizički utjecaj, već i psihički.

Srčane bolesti

Studija koju je provela organizacija The Nurses' Health Study uključivala je 72 tisuće žena. Analiza podataka otkrila je da su žene koje su spavale između 9 i 11 sati noći, imale 38 posto veću šansu za razvoj bolesti srca. Međutim, znanstvenici još nisu utvrdili poveznicu između previše spavanja i srčanih bolesti.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Posjetite Pionirsku dolinu i upoznajte Sonju, Seju i Aidu