VIJESTI

12 simptoma kod djece koje ne smijete ignorisati!

12 simptoma kod djece koje ne smijete ignorisati!

Portal Parents.com objavio je 12 simptoma koje vrhunski pedijatri ističu kao one koji uvijek zahtijevaju hitan odlazak doktoru.

Strategija sačekati i vidjeti kako će se bolest razvijati prije nego posjetite doktora je dobra ali ne i za ovih 12 simptoma:

- Temperatura 38 ili viša kod djece mlađe od tri mjeseca, viša od 38,3 kod djece od tri do šest mjeseci i viša od 39,4 kod djece od šest mjeseci do dvije godine

Kad dijete ima visoku temperaturu,nije toliko bitno što pokazuje toplomjer, koliko opšte stanje djeteta i njegovo ponašanje. Uz jedan veliki izuzetak: dojenčad do tri mjeseca trebaju doktora ako im temperatura prelazi 38 stepeni.

- Ako je temperaturu uzrokovala bakterijska infekcija,poput infekcije urinarnog trakta,to bi se brzo moglo proširiti tijelom - upozorava pedijatrica Jennifer Shu,koautorica knjige “Heading Home With Your Newborn: From Birth to Reality“. ‘Najčešće je to simptom običnog virusa,ali moramo provjeriti kako bismo bili sigurni.Važno je odmah otići doktoru.Ako vaš doktor tada ne radi,otiđite na hitnu. Ako je dijete starije od dvije godine, temperatura nije toliko opasna sve dok se dijete ponaša normalno i pije dovoljno tekućine. U tom slučaju zovite pedijatra da vam da smjernice.’

- Temperatura koja se ne spušta ni nakon davanja lijeka ili traje duže od pet dana

Ako djetetu snižavate temperaturu lijekovima,poput paracetamola ili ibuprofena, a temperatura se ne spušta ni nakon četiri do šest sati,posjetite pedijatra.To je znak da bi infekcija mogla biti prejaka da bi se djetetovo tijelo s njom moglo boriti.Doktor bi u tom slučaju trebao obaviti pregled kako bi odredio uzrok.

- Temperature koje uzrokuju uobičajeni virusi,poput prehlade ili gripe, obično nestaju nakon pet dana.Ako temperatura potraje duže, čak i ako je niža od 38 stepeni,to može dovesti do infekcije,poput bakterijske upale pluća, što zahtijeva liječenje antibiotikom - objašnjava pedijatrica Alanna Levine.

- Temperatura koju prati ukočenost u vratu, glavobolja ili osip koji izgleda kao mrlja, odnosno malene crvene tačkice

Odmah otiđite doktoru – to mogu biti znakovi meningitisa i treba odmah djelovati.

- Osip koji podsjeća na krugove,sastoji se od sitnih crvenih tačkica koje ne nestaju kad pritisnete kožu ili velike mrlje

Osip u obliku prstena sa svijetlom tačkom u sredini može biti znak Lajmske bolesti. Odmah potražite pomoć ako vidite tačkice ispod kože ili neobjašnjive mrlje na koži,što može biti znak brojnih ozbiljnih stanja.Osim toga,osipi u obliku mrlja,često malo izdignuti iznad kože,mogu biti znak alergijske reakcije.Ako dijete ima poteškoća s disanjem,te je uzrujano ili letargično, trebalo bi ga odmah odvesti doktoru.

- Novi mladež ili stari koji mijenja oblik i boju

‘Obratite pažnju na mladeže kod djece,posebno one koje imaju od rođenja , jer postoji veći rizik da postanu maligni’, kaže pedijatar Ari Brown, autor knjige Baby 411. Jednom mjesečno ih pregledajte tokom kupanja ili tuširanja. Obavijestite doktora ako otkrijete mladeže nepravilnih oblika, nepravilnih rubova,neujednačene boje ili ako mladež raste. Sve navedeno znakovi su za uzbunu.

- Bolovi u stomaku s donje desne strane ili bolovi koji se pojavljuju više puta i nestaju

Ako dijete ima bolove u donjem desnom dijelu stomaka recite mu da skoči gore dolje.Ako mu je to prebolno, to bi mogao biti znak upale slijepog crijeva. Iako je slijepo crijevo s donje desne strane abdomena, bolovi mogu započeti oko pupka i širiti se prema desnoj strani.

Uz normalan stomačni virus,obično prvo dođe visoka temperatura,potom povraćanje,bolovi u stomaku i zatim proljev - kaže dr. Brown.

- S upalom slijepog crijeva ponekad prvo dođe do proljeva, potom bolova u stomaku, povraćanja i temperature - objašnjava dr.Brown. Ako primijetite ove simptome, odvedite dijete doktoru – upala slijepog crijeva brzo napreduje i liječenje je učinkovitije ako se započne u ranijoj fazi.

- Glavobolja koja se javlja rano ujutro ili budi dijete usred noći i koju prati povraćanje

To mogu biti znakovi migrene, koje kod djece nisu opasne.Ipak, jutarnje glavobolje i one zbog kojih se dijete budi po noći mogu biti znak i nečeg ozbiljnijeg.

- Suha usta i usnice,uvučena fontanela kod dojenčadi,suha koža ili koža koja ostaje smežurana kada je štipnemo (gubi elastičnost), te često povraćanje ili proljev

Svi znakovi povezani su s dehidracijom i treba brzo reagovati jer dehidracija može dovesti do šoka. Odvedite dijete na hitnu ako procijenite da je blizu tog stanja. U suprotnom se posavjetujte s pedijatrom i pokušajte djetetu nadoknaditi izgubljenu tečnost.

- Plave usne ili promjena boje kože oko usana,otežano disanje, disanje kod kojeg možete vidjeti uvlačenje zraka u prsa i trbuh, zadihanost, hroptanje ili pištanje kod disanja

‘Problemi s disanjem su ozbiljniji kad zvukovi dolaze iz prsnog koša i pluća, nego iz nosa’, kaže dr. Shu.

Kritični problemi s disanjem obično su povezani s gušenjem, alergijskom reakcijom ili napadajem astme (koji se mogu pojaviti i kod djece mlađe od nekoliko mjeseci), upalom pluća ili laringitisom.Odmah potražite pomoć. Ako ne možete procijeniti jesu li problemi ozbiljni, provjerite stanje dišnih puteva. Brojite svaki djetetov udah tokom 30 sekundi i dobiveni broj pomnožite s dva. Normalna stopa je manja od 60 za novorođenčad, manja od 40 za bebe do godine dana, manja od 30 za djecu od jedne do tri godine i manja od 24 za djecu od četiri do 10 godina.

- Otečen jezik, usne ili oči, pogotovo praćeno povraćanjem ili svrbežom

To su česti signali ozbiljne alergijske reakcije (anafilaksije).Simptomi mogu uključivati oticanje, probleme s disanjem, tešku upalu grla i zahtijevaju hitan odlazak doktoru.

-Pad djeteta mlađeg od šest mjeseci,odnosno očite neurološke promjene nakon pada, poput zbunjenosti i gubitka svijesti; ako se nakon pada javlja povraćanje ili postoje povrede tijela, poput lomova

Ove situacije zahtijevaju hitan odlazak kod doktora, zato ravno u najbližu medicinsku ustanovu. Padovi kod djece starije od šest mjeseci obično nisu problematični,dok visina s koje su pali nije viša od njihove visine, te ako ne padnu na nešto oštro ili pretvrdo.

- Posjekotine na koži koje su široke ili ako krvarenje ne prestaje ni nakon nekoliko minuta pod pritiskom

To su znakovi da djetetu treba pomoć doktora (možda i šivanje, previjanje i sl.). Ovisno o težini ozljede, sljedeći korak trebao bi biti ili odlazak na hitnu ili u pedijatrijsku ordinaciju. Također,dijete trebate odvesti kod doktora ako su u pitanju ugrizi životinja ili mu kožu probije ugriz drugog djeteta.

(beb.ba;Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo:  5 razloga zbog kojih je dobro naučiti bebu plivati!