VIJESTI

Aida Cvijetić za Kidsinfo.ba: Dižem glas jer želim da pokažem da anksiozne osobe nisu same

Aida Cvijetić za Kidsinfo.ba: Dižem glas jer želim da pokažem da anksiozne osobe nisu same

„O anksioznosti se jako malo priča, rijetko ko može razumjeti ovo psihičko stanje, pogotovo ako se niste ranije susretali s tim. Lično sam se u nekim momentima osjećala sama, jer me okolina nije ozbiljno shvatala, zbog toga sam odlučila da javno podignem glas i pokažem da osobe koje boluju od anksioznosti nisu same, i da se to svima može desiti, kazala je PR menadžerka FLYBOSNIA Aida Cvijetić za Kidsinfo.ba.

Sa simptonima ove bolesti Cvijetić se borila pola godine, a nakon vađenja svih nalaza, borbe i traganja od koje bolesti boluje, odlazak u Hitnu pomoć svaki drugi dan, shvatila je da joj je potrebna stručna pomoć, te se obratila porodičnom doktoru, i shvatila da je zapravo anksiozna.

- Većina ljudi me nije razumjela jer mi je bilo potpuno neshvatljivo da se to meni dešava, koja imam sve kako se u narodu kaže, zdravu i normalnu porodicu, putovanja, posao, za neke sa strane gledajući, život iz bajke, međutim, nije sve onako kako izgleda. Iako sam imala podršku najbližih i oni su u nekom trenutku govorili da nekada umišljam - kazala je Aida.

Zvjezdana Jakić, diplomirana psihologinja kazala je za Kidsinfo.ba da najčešći uzroci anksioznosti mogu biti porodična situacije, lično negativno iskustvo, hronična bolest, te mnogobrojne posttraumatske situacije.

- U današnje vrijeme, brzo načina života uzrokuje sklonost anksioznosti koja nas ometa u svakodnevnom funkcionisanju, u tom slučaju potrebno je potražiti pomoć psihologa - navela je Jakić.

Anksioznost je emocionalni poremećaj ili stanje napetosti nerava. Nervozna reakcija na nepredvidljive i negativne događaje je normalno stanje, no ako nervi ostanu napeti i dugo nakon rješavanja problema, onda bi se moglo govoriti o anskioznosti. Jakić je kazala za naš portal da se u BiH ne zna tačan broj oboljelih od anksioznosti, ali da svakodnevno dolaze pacijenti sa simptomima ovog psihološkog poremećaja.

(Kidsinfo.ba, Hata Mehmedović)