VIJESTI

Berina Stambol o životu s blizancima: Svaka mama je super mama!

Berina Stambol o životu s blizancima: Svaka mama je super mama!

Direktorica marketing kompanije „International Healtha BiH” Berina Stambol i njen muž Miran u septembru prošle godine postali  su roditelji blizanaca dječaka Leona i Noaha. Dječaci su imali svega dvije i pol kile kada su došlu u dom ovih mladih roditelja, dok danas imaju devet mjeseci. Njihovi karakteri se dosta razlikuju. Jedan je iznimno aktivan i nasmijan, dok je drugi veoma miran. Za naš portal Stambol je govorila o tome kako se osjećala kada je saznala da nosi blizance, koliko joj muž pomaže oko beba, karakterima koje imaju ova dva preslatka dječaka, kao i životu prije i poslije trudnoće.

Kidsinfo.ba: Vaša prva reakcija kada ste saznali da nosite blizance, a zatim rekacija vašeg muža?

Stambol: Kada mi je doktor saopštio na pregledu da u meni kucaju dva srca, a ne jedno, obuzele su me emocije za koje do tada nisam znala da postoje. Suze su krenule istog trenutka, vjerovatno prve suze radosnice u životu. S obzirom na to da u porodici već imamo blizance, moja sestra je prije 20 godina rodila dvije predivne djevojčice, od samog starta sam bila svjesna koliko je biti mama blizanaca neopisiva sreća i blagoslov. Osjećala sam se počastvovanom što ću imati priliku odgojiti dva čovjeka, podariti im život, ljubav i izvesti ih na pravi put. Blizanci su jedna duša u dva tijela i nikada se neće osjećati usamljeno.  I suprug i ja smo od tog dana pa sve dok nismo ugledali te dvije mrvice svaki dan bili sve sretniji i sve više se radovali našem novom, još ljepšem životu.

Kidsinfo.ba: Koliko je bio težak porod, i koliko su bebe imale kilograma kada su se rodile?

Stambol: Zahvaljujući mojoj disciplini i slušajući svaki savjet doktora koji mi je vodio trudnoću, imala sam sreću da period trudnoće prođe bez ikakvih problema i zaista sam iskreno uživala u svakom novom danu. Zbog položaja bebica u stomaku odlukom komisije išla sam na carski rez. Kao i nakon svake operacije bilo je potrebno određeno vrijeme da se oporavim ali sve sam brzo zaboravila zahvaljujući svojim dječacima. Leon i Noah su imali pri porodu po 2 kg i 500gr što je, s obzirom na to da su blizanci, bilo sasvim dovoljno da brzo idemo kući.

Kidsinfo.ba: Šta ste prvo pomisli kada su vam donijeli blizance u sobu nakon poroda?

Stambol: Bila sam na odeljenju intenzivne njege, tako da je suprug prvi vidio bebice. Poslao mi je poruku i njihovu sliku. Za nas su oni bili najljepše bebe na svijetu. Jedva sam čekala svoj prvi susret sa njima izvan stomaka. Duboko vjerujem da majke već uspostave odnos sa bebicama tokom trudnoće, i kada su mi ih donijeli bila sam zahvalna Bogu što je sve uredu i što ih mogu uzeti u naručje.

Kidsinfo.ba: Iako su blizanci, koliko se karakterno razlikuju Leon i Noah?

Stambol: Leon i Noah su bebe koje su već u stomaku izražavali svoje karakterne osobine, te smo tačno znali šta možemo očekivati i nakon rođenja. Leon je kao minutu stariji brat svoj razigrani karakter pokazivao i tokom trudnoće. Uvijek je bio u pokretu, javljao nam se i skoro pa nikada nije bio miran. S druge strane, njegov minutu mlađi brat Noah to vrijeme je koristio za spavanje i odmor i javljao se samo po pozivu. Jako slična situacija je i sada. Leon je mali namazani švrćo, odlučan da ostvari sve što želi, veoma razigran i dominantan. Noah je mirnica, toplog pogleda sa osmijehom 0-24h koji pomno prati i slijedi svog brata. Prave su kopije mame i tate i jako nam je interesantno vidjeti u njima naše karakterne osobine. Oni su jednojajčani blizanci i jako su vezani. Što se fizičkog izgleda tiče i mama, i tata ih teško razlikuju.

Kidsinfo.ba: Da li je moguće odgvoriti potrebama obje bebe u isto vrijeme?

Stambol: I suprug i ja se trudimo da sve naše aktivnosti budu zajedničke i da ih ne razdvajamo s obzirom da i L&N uvijek traže jedan drugoga. Idemo u šetnju svi zajedno, igramo se, pa čak i mazimo. Naravno da postoje situacije kada je jedan od njih nervozniji, nije raspoložen ili jednostavno želi više pažnje za sebe. U tom slučaju pokušavam da budem tu za njega i ono što želimo da ih naučimo jeste da su oni dvije individue, da svaki od njih ima svoje vrijeme i da niko neće biti uskraćen za bilo šta.  Ukoliko jedan jede, drugi treba da sačeka bracu da završi i onda će i on jesti, a ne da plača za to vrijeme.

Kidsinfo.ba: Kako izgleda život s blizancima, šta se sve promijenilo dolaskom blizanaca na svijet, te ko više ustaje noć mama ili tata?

Stambol: Naravno da se dolaskom bebe u dom mijenja mnogo toga. Dolazak dvije bebe odjednom još je veća promjena i izazov. Potrebno je određeno vrijeme prilagođavanja, naučiti kako se organizovati tako da stignete sve što morate, ali i želite. Roditeljstvo nosi sa sobom mnogo odricanja. Ne može se porediti sa životom koji smo vodili suprug i ja dok smo bili sami. Ali ono što se oboje slažemo jeste da nam je život mnogo turbulentniji, ali i mnogo mnogo ljepši. Oni i njihove potrebe smo stavili na prvo mjesto, ali nismo željeli ni da izgubimo sebe i svoje potrebe. Kako bi sve to uspjeli morali smo se dobro organizovati i biti podrška jedno drugom. Kada je spavanje u pitanju priznajem da sam ja ta koja vodi brigu o bebama noću s tim što je suprug uvijek u pripravnosti kada god je to potrebno, a sa dvije bebe takve situacije su česte.

Kidsinfo.ba: Istraživanju su pokazala da blizanci imaju svoj jezik  sporazumijevanja , da li Leon i Noah imaju svoj način komunukacije ?

Stambol: Iako još uvijek nisu dovoljno veliki da bi tu njihovu komunikaciju vidjeli i mi, ja sam sigurna da oni osjećaju jedan drugoga, što dokazuje i ta njihova bliskost.  Mada su identični blizanci, ne bih rekla da su slika i preslika jedan drugoga, nego da se savršeno nadopunjuju.

Kidsinfo.ba: Kako funkcionišete kada ostanete sami kući, možete nam neke anegdote ispričati npr, Leon plače, Noah hoće da jede … šta uraditi u toj sitaciji kome prvo ugoditi?

Stambol: Kako rastu tako je i meni mnogo lakše biti sama sa njima. Iako još uvijek bebe ipak su dovoljno veliki da se možemo zajedno igrati, hraniti, presvlačiti, kupati, spavati itd. Tokom ovih 10 mjeseci bilo je mnoooogo situacija u kojima je bilo skoro pa nemoguće u isto vrijeme ispuniti njihove potrebe, ali svaka mama će potvrditi da je uspjela i u onome što je mislila da je nemoguće. Njena želja da dijete prestane da plače i da mu pomogne je jača od svega. Ne znam kako, ali odjednom imate četiri ruke, četiri noge i možete apsolutno sve. Teško jeste, jaaaaako teško, ali ljubav je najbolje gorivo.

Kidsinfo.ba: Koliko je teško biti majka, ali i odvojiti vrijeme za sebe?

Stambol: Mislim da je svako roditeljstvo zahtjevno, bez obzira da li imate jedno, dvoje, troje djece. Možda je samo u slučaju odgajanja blizanaca potrebno malo više strpljenja, organizovanosti i podrške okoline. Sami početak bio je težak. Prvi put smo postali roditelji, trebalo nam je vremena da se naviknemo na to, da naučimo govor beba, da naučimo živjeti jedan novi život. Život bez spavanja, život u kojem se dom pretvara u igraonicu, život u petoj brzini i život u kojem je sve podređeno njima. Mislim da je jako važno za roditelje da u svemu tome ne izgube sebe. Ja sam bila Berina i prije 18. 09. 2018. Nakon tog dana sam i dalje Berina samo sa titulom majka. Njihov osmijeh je toliko pun ljubavi da sve ono što nam je „teško“ zaboravimo, a i sve to „teško“ brzo prođe. I suprug, i ja odvojimo vrijeme za sebe, koliko god je to moguće. To vrijeme nam je nephodno i podržavamo se jednako. Uvijek će jedno biti sa bebicama, dok drugo završi “svoje” potrebe.

Kidsinfo.ba: Za kraj nekoliko savjeta svim mamama koje čitaju naš portal?

Stambol: Kada vam je teško trebate da znate da niste sami. Morate naučiti stati i potražiti pomoć od porodice, prijatelja… Jako je važno da ne zanemarite svoje zdravlje, da redovno jedete i spavate. Samo zdrava i sretna mama može pomoći svojoj djeci. Sve što je teško kratko traje. Vi to možete, jer svaka mama je super mama. Ako mislite da vam ja mogu pomoći, sa savjetom ili kao podrška, pišite mi na IG lepa_protina_kcii.

(Hata Mehmedović, Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo:  Ljeto u BiH: Od vrućina i visokih temperatura osvježenje potražite na ovih 9 lokacija