VIJESTI

Berina Stambol: Za svoje blizance mogu sve, jer ljubav sve pobjeđuje

Berina Stambol: Za svoje blizance mogu sve, jer ljubav sve pobjeđuje

Direktorica marketing kompanije ''International health BiH'' Berina Stambol, koja je u septembru prošle godine postala mama predivnih blizanaca Leona i Noaha, za Kidsinfo.ba govorila je o formuli uspješne mame i poslovne žene, odgoju i vrijednostima koje želi prenijeti na djecu, ali i veselim zagrljajima i kućnim trenucima sa njenim mališanima.


KIDSINFO.BA: Uspješna majka, ali i uspješna poslovna žena, Postoji li neki recept koji biste podijelili s nama?


STAMBOL: Mislim da je svaka majka uspješna i vrijedna samo najljepših riječi. Ono što je meni kao majci jako važno, jeste da sam prvo ja ispunjena i sretna jer samo takva mogu svoju energiju prenijeti i svojoj djeci. Mislim da je dobra organizacija najvažnija. Kada sam na poslu trudim se posvetiti i dati 100 posto sebe, kada sam kući s djecom onda sam posvećena u potpunosti njima. Također, jako je bitna podrška i razumijevanje partnera, porodice, prijatelja i poslodavaca.


KIDSINFO.BA: Šta je najvažnije što ste usvojili od svoje majke. a što koristite u odgoju vaše djece?


STAMBOL: Moja majka me naučila nekoliko važnih stvari: ''Odnosi se prema drugima onako kako želiš da se oni odnose prema tebi''. ''Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara'' i ''Znanje je najvrijednije bogatstvo''. To su stvari koje želim naučiti i svoju djecu. Suprug i ja smo se odmah dogovorili da ćemo ih učiti onim stvarima koje će im u životu pomoći. Sutra, kada budu samosvjesni mali ljudi, ne želimo da gušimo njihove snove, nego da ih pratimo i budemo najveća podrška.


KIDSINFO.BA: Koje su to omiljene aktivnosti vaših mališana?


STAMBOL: Glavni im je cilj otvoriti sve ladice i ormare i po mogućnosti stići sve izbaciti iz njih prije nego ih mama uhvati. Uvijek se raduju kada idemo u parkić ili igraonu, a ono što ih posebno čini sretnima je lopta koju po cijeli dan ne ispuštaju iz ruku.


Suprug i ja jedva čekamo da dođemo kući sa posla da ih prvo dobro izgnjavimo i izljubimo i onda da se igramo zajedno sa njima. Mene posebno ispunjava jutarnje buđenje gdje se prvo mazimo svi zajedno prije nego ustanemo iz kreveta i krenemo u novi dan


KIDSINFO.BA: Postoje li dani kada zastanete i pomislite da je problema preko glave i da niko ne može popraviti taj dan osim vaše djece?


STAMBOL: Moram priznati da je u prvih šest mjeseci bilo mnogo takvih dana, u kojima nisam znala šta više da radim. Mi smo preko noći od dvočlane porodice postali četveročlana porodica, roditelji dva mala bića koja su imali nešto više od dvije kile. Imali smo odgovornost, strahove, borili se sa grčevima, nespavanjem, dojenjem..ali svaki put kada sam pomislila da više ne mogu, baš tada sam dobila novu dodatnu snagu. I mogla sam sve. Jer sve je bilo za njih i ništa nije bilo teško. Ljubav sve pobjeđuje i stvara čuda.

 

KIDSINFO.BA: Koliko vam djeca daju inspiraciju za sve što radite pa i to kako ih odgajate?


STAMBOL: Leon i Noah su jednojajčani blizanci, fizički u potpunosti dva ista bića, ali karakterno jako specifični i različiti. Leon, minutu stariji brat, je lider. U svemu je prvi i pravi je mali kolovođa, posebno nekih zijana, smjeliji je, društveniji, luckastog karaktera i ogromne upornosti. Noah je s druge strane staloženiji, pratitelj svoga brata, prava mamina maza. Iako ih odgajamo na isti način i učimo istim stvarima, svaki od njih to prihvati na svoj jedinstven način i drago nam je zbog toga.


KIDSINFO.BA: Šta je glavna vrijednost koju želite prenijeti na svoje dijete?


STAMBOL: Želimo da ih naučimo da budu svoji, da budu individue što je jako važno kod jednojajčanih blizanaca gdje ih društvo zbog nemogućnosti razlikovanja vrlo često doživljava ''u paketu'', što itekako utječe na njihov budući život.


KIDSINFO.BA: Koliko ste skloni isprobavanju modernih metoda odgoja vaše djece?


STAMBOL: Danas niste dobar roditelj, barem vas društvo ne smatra dobrim roditeljem ukoliko vaše dijete ne jede isključivo organske namirnice sa predznakom BIO, ukoliko već sa 3-4 godine ne priča dva jezika, ukoliko pored osnovne škole ne ide na još barem dvije sekcije i dva sporta i pri tome svira i neki instrument. Po mom mišljenju novi moderni način života je roditeljima oduzeo sreću i djeci djetinjstvo. To nije pravac u kojem želimo odgajati našu djecu. Naravno, da će jesti zdrave namirnice, ali im neću oduzeti zadovoljstvo čokolade. Niti ću im oduzeti loptu i prijatelje i igru da bi sa tri godine pričali španski jezik. Čitav život je pred njima, ovo je vrijeme koje se nikada neće vratiti, vrijeme djetinjstva.

(Kidsinfo.ba/Melika Sarajlić)

Pročitajte još: 

Savršeno: Učiteljica predaje anatomiju u odijelu koje dočarava svaki dio ljudskog tijela