fbpx

Dadilja otkrila zašto današnja djeca nisu pristojna kao ranije

Djeca su blagoslov, ali kako mnogi roditelji već znaju, često svojim ponašanjem testiraju roditeljske granice.

Profesionalna dadilja Emma Jenner, zvijezda emisije “Take Home Nanny”, podijelila je svoje mišljenje i objasnila kako niste u zabludi ako smatrate da su moderna djeca manje pristojna od prethodnih generacija, a postoji i pet razloga zašto bi to moglo biti tako.

Nedostatak komunikacije

Moderni roditelji previše se trude da budu neovisni kada je u pitanju odgajanje djece i misle da drugi ljudi koji im pokušavaju pomoći prelaze granicu uplitanja, čak i ako se radi o djetetovim bakama i djedovima. 

Nasuprot tome, starije generacije znale su da zajednica treba biti uključena u život djeteta. To uči djecu da poštuju druge odrasle u svom životu. U suprotnom, odrastaju misleći kako ne bi trebali imati nikakvu emocionalnu povezanost s drugim ljudima u zajednici koji nisu njihovi roditelji.

Pretolerantnost

Često kad se djeca loše ponašaju roditelji to toleriraju jer smatraju da su možda premali da bi razumjeli svoje postupke. Smatraju da su djeca naivna i nevina, što god da se dogodi. 

Djeca brzo uče, zato je važno da se njihovo loše ponašanje ispravi što prije, kako bi shvatili da su određene navike pogrešne.

Roditelji koriste previše “prečaca”

Danas djeca imaju tablete, iPodove i još mnogo uređaja kako bi mogli uživati u omiljenoj muzici filmovima i televizijskim emisijama.

Roditelji to koriste kako ne bi morali komunicirati s djecom kao što se komuniciralo u ranijim generacijama. No, djeca trebaju razviti odnos s drugima stoga nije dobro riskirati da postanu previše neovisna u mladoj dobi.

Roditelji se osjećaju ucijenjeno

Moderni roditelji naučili su djeci dopuštati više nego što bi trebali. Iako ovo samo po sebi nije loše, može postati pretjerano. 

Djecu treba učiti na način koji im pokazuje da neće zauvijek biti djeca. Kad im date više privilegija, naučite ih da privilegije dolaze i s više odgovornosti. Primjerice, ako se bave vannastavnim aktivnostima, obavijestite ih da se moraju sami spremiti prije odlaska.

Djeca uzimaju previše vremena iz rasporeda svojih roditelja

Djeca bi trebala biti središte života njihovih roditelja, ali i roditelji trebaju vrijeme za sebe. Ne samo da je to zdravo za roditelje, nego i djeca trebaju razumjeti da roditelji moraju udovoljiti svojim osobnim potrebama. 

Roditelji im moraju jasno reći da ne mogu cijelo vrijeme biti okupirani njima, a djeca će iz toga naučiti da prema svima treba postupati pažljivo i s poštovanjem.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Šta pokloniti nekome za Dan zaljubljenih?

 
Prethodna priča

Šta pokloniti nekome za Dan zaljubljenih?

Naredna priča

Stručnjaci tvrde: Žene rijetko požale što su se odlučile na pobačaj

Najnovije iz VIJESTI

-->