fbpx

Dan žena u Sarajevu: Mjesta koja morate posjetiti

Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta svake godine, kada se, između ostalog, slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Dok se mališani trude da naprave najljepše čestitke i napišu najemotivnije poruke za svoje majke, bake, tetke i učiteljice, oni nešto stariji muku muče s izborom orginalnog poklona. No, nemojte zaboraviti da je vrijeme koje provedete sa ženama koje volite zapravo najljepši poklon. Za vas smo pronašli aktivnosti u kojima možete zajedno uživati, a koje se razlikuju od klasičnog izlaska na večeru i opuštanja uz muziku.

1. Dan žena sa Kabare “Prekvalifikovana”

Nova predstava Magacin Kabarea “Prekvalifikovana” nasmijat će vas do suzra. Glavnu ulogu glumi Sanela Krsmanović, koja igra Rabiju Šuvalić, prekvalifikovanu bivšu šaltersku službenicu u potrazi za novim poslom. Predstava počinje u 21:00 sat, a cijena ulaznije je 10 KM.

2. Večer argentinskog tanga

Boss Nova Cafe sve zaljubljenike u dobru muziku i ples poziva na večer argentinskog tanga koje će početi u 20:00 sati. To je idealna prilika da se družite s prijateljicama, kolegicama s posla ili voljenom osobom, te da osjetite tango magiju, muziku i ples.

3. Čola veče

Ukoliko želite da 8. mart provedete tako što ćete slaviti Čolin lik i djelo uz neprolazne hitove ovog prvoklasnog umjetnika, onda je odlazak u klub “Jedan” na adresi Branilaca Sarajeva 25 pravi izbor za vas. Ulaz je besplatan, a stol možete rezervirati na telefon 061 709 574.

4. Trka “Za karanfil više”

NGT Dečki u plavom su za 8. mart najavili neformalnu trku “Za karanfil više” koja će početi u 20:00 sati, a okupljanje je planirano na Vrbanja mostu. Riječ je o aktivnosti u kojoj mogu učestvovati svi članovi porodice.

5. Yoga žena

Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo za Dan žena organizira Yogu za žene. Aktivnost počinje u 9:00 sati, a organizatori obećavaju prolazak kroz vježbe koje će vas opustiti. Čas je prilagođen onim ženama koje se po prvi put susreću s Yogom, a cijena za sve zainteresirane je 12 KM.

6. Dan žena u Sunnylandu uz Avon

Drage mame, ukoliko želite da se 8. marta posvetite isključivo sebi, onda je Dan žena u Sunnylandu uz Avon pravi izbor za vas. Program počinje u 19:00 sati, a podrazumijeva muziku uživo i brojne poklone. Rezervirajte svoje mjesto pozivom na broj 057 991 339 ili na mail rezervacije@sunnyland.ba. Cijena za jednu osobu je 25 KM.

7. 100 žena na Trebević

Planinarski savez Kantona Sarajevo zajedno sa Stanicom planinarskih vodiča Sarajevo 8. marta organizira uspon na vrh Trebevića. Riječ je o aktivnosti u kojoj možete uživati sa svojim tinejdžerkama, a okupljanje učesnica planirano je u 10:00 sati. Prijaviti se možete na telefone 061 908 582 ili 061 241 736.

8. Agroturizam Gastro Ranch

Ukoliko tražite mjesto na kojem sa članovima porodice možete uživati u čarima prirode, uz konzumiranje domaće hrane, pića i nesvakidašnje ukusnih slatkiša, onda je “Agroturizam Gastro Ranch” pravi izbor za vas. Povodom 8. marta imaju i posebnu ponudu koja, uz rezervaciju stola i ugodan ručak, podrazumijeva i druženje s konjima, slikanje i kratko jahanje. Sigurni smo da će vaši mališani, ali i ona nešto starija djeca, biti oduševljeni ovom idejom. Nađite ih na adresi Donje Biosko br. 9 u Sarajevu, a za više informacija pozovite 062 877 877.

9. Bolder maraton

Neka ove godine 8. mart bude i praznik penjanja. Naime, sportski penjački klub “No Comment” u Domu mladih organizira bolder maraton za pripadnike svih uzrasta, a program počinje u 10:00 s mini cicibanima, dok je za 13:30 zakazano takmičenje pripadnika seniorske kategorije. Cijena učešća je 10 KM.

9. Izložba crteža “Klikerašice mijenjaju svijet”

Djevojčice i dječaci iz edukativnog centra “Klikeri” vas 8. marta pozivaju na otvaranje izložbe “Klikerašice mijenjaju svijet” koja će biti predstavljena u Mr. Elephant, na adresi Hilandarska 28. Tom prilikom će pokazati crteže i priče o slavnim ženama i djevojčicama, a sa ciljem da podsjete da 8. mart nije tek ruža za učiteljicu i jedan dan odmora od neplaćenog kućnog rada za mamu, već datum kada se prisjećamo slavne borbe heroina iz cijelog svijeta koje su ustale protiv nepravde.

AKTIVNOSTI ZA VAŠU DJECU

1. Girls Do Science

Astronomsko društvo ORION iz Sarajeva poziva sve zainteresirane djevojčice uzrasta od šest do 12 godina da učestvuju u specijalnoj “Girls Do Science” radionici. Riječ je o nesvakidašnjem druženju povodom 8. marta, a djevojčice će imati priliku da, uz pomoć stručnih i afirmisanih edukatorica, u sebi otkriju prave male naučnice, te da uživaju u eksperimentima iz svih naučnih oblasti. Druženje počinje 8. marta u 17:00 sati u prostorijama društva, na adresi Tekija 6, Sarajevo. Prijaviti se možete na mail adresu adorion.learning@gmail.com s naznakom da je riječ o radionici “Girl Do Science”, putem Facebook stranice ili na broj telefona 061 617 766, a cijena učešća je 15 KM.

2. Edukativno-kreativna radionica “Dan žena”

U Importanne Centaru su i ove godine pripremili zanimljiv program za najmlađe povodom 8. marta. Naime, oni znaju da mališani žele obradovati najbitnije žene u svom životu, te će u nedjelju, u periodu od 13:00 do 15:00 sati organizirati druženje i pravljenje najljepših čestitki i papirnog cvijeća za mame, bake, tetke, strine i ujne. No, to svakako nije sve obzirom na činjenicu da će mališani koji izrade pet najboljih čestitki dobiti poklon u vidu slatkog paketića, a nakon radionice planirana je zabava uz crazy jump ples i razne društvene igre. Sve to vas očekuje u nedjelju, na -1 spratu ovog centra.

3. Pozorišna predstava “Tigriček”

Pozorište mladih Sarajevo uvijek je prava adresa ukoliko ste u potrazi za zabavnim i edukativnim sadržajima za svoju djecu. Tako ove nedjelje, s početkom u 11:00 sati, možete pogledati predstavu “Tigriček”. Riječ je o najdugovječnijoj lutkarskoj predstavi u regiji koja je prvi put izvedena 1972. godine. Ovo ostvarenje govori o mladom tigriću Perici koji će mališane naučiti da je ljubav jača od straha.

4. Multiplex Cinema City Sarajevo

Multiplex Cinema City Sarajevo je za sve mališane, ali i nešto starije članove porodice, koji uživaju u gledanju avantura omiljenih animiranih junaka, za 8. mart spremio projekcije aktuelnih ostvarenja: “Frka”, “Naprijed” i “Sonikov film”. Sva tri ostvarenja se prikazuju u nekoliko termina.

5. Radionica “Dan žena”

Caffe restoran i igraonica “Piatto” organizira radionicu u kojoj mogu učestvovati djeca starija od tri godine, a na kojoj će kreirati čestitke za 8. mart. Radionica traje od 12:00 do 17:00 sati, a nakon izrade čestitki mališani mogu uživati u prigodnom programu koji su organizatori priredili. Cijena učešća je 6 KM, a svoje mjesto možete rezervisati na telefon 062 077 085.

(kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Video: Vježbajte tokom trudnoće

Naredna priča

Njemački ortopedi savjetuju: Preintenzivno bavljenje sportom može škoditi djeci

Najnovije iz VIJESTI

-->