fbpx

dm drogerie markt BiH: Vegetarijanska jela s roštilja

Roštiljanje bez mesa mnogima je tabu. No, roštilj nudi mnogo više od odrezaka, pljeskavica, ćevapčića i piletine. Vegetarijanski roštilj može biti doista uzbudljiv, posebno s kreativnim receptima iz kuharice Paula Ivića “Vegetarijanska ljetna kuhinja”. Patlidžani na žaru, tofu u lišću banane i hamburgeri s gljivama donose puno raznolikosti na vašu ploču za roštiljanje. Samo isprobajte i uživajte…

Tofu u lišću banane

Tofu u lišću banane

Sastojci za 3-4 osobe:

  • 1 poriluk
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • 1 mali korijen celera
  • 150 g mahuna graška
  • 1 crveni luk
  • 4 kašike sezamovog ulja
  • 2 kašike ulja sjemenki grožđa
  • sok od 1 limete
  • 8 kašika sojinog umaka
  • 1 kašika sjemenki korijandera
  • 1 kašika meda
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 kriška đumbira
  • 1 list Kaffir-limete
  • 250 g tofua
  • lišće banane (dostupno u dobro opskrbljenoj trgovini azijskom hranom)

Priprema:

  1. Povrće (poriluk, mrkvu, papriku, celer, mahunu graška, luk) po potrebi ogulite i narežite na sitne trakice. Popržite sjemenke korijandera i zgnječite češanj češnjaka. Pomiješajte sezamovo ulje, ulje sjemenki grožđa, sok limete i sojin umak. Dodajte popržene sjemenke korijandera, med, češnjak, đumbir, list Kaffir limete i narezano povrće.
  2. Izrežite tofu na kriške od 2 cm i ostavite da se marinira 3-5 sati.
  3. Lišće banane izrežite u pravokutnike (25 x 15 cm) i kratko ih zagrijte u tavi, kako bi listovi bili elastičniji.
  4. Dodajte marinadu na listove, stavite tofu na vrh i završite s povrćem. Omotajte list banane oko tofua i zavežite vezicom za pečenje. Pecite kratko s obje strane na roštilju.

Mini hamburger s gljivama

Sastojci za 8 mini hamburgera:

Za peciva:

  • 250 g brašna (tip 405)
  • 5 g šećera
  • 5 g soli
  • 1 kašičica svježeg kvasca (ili ½ pakiranja suhog kvasca)
  • 150 ml vode (tople vode 35 °C)
  • 1 jaje
  • 2 kašike sezama
  • brašno za rad

Za marinadu:

  • 1 mala vezica peršina
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 mala čili papričica
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • krupna morska sol
  • 1 prstohvat mljevene paprike 

Dodatno:

  • 4 veće gljive (šampinjoni, bukovače, vrganji…)
  • 250 ml umaka od rajčice
  • rajčice
  • krastavac
  • cheddar sir

Priprema:

  1. Pomiješajte mikserom brašno i sol sa šećerom, kvascem i vodom sobne temperature dok ne dobijete glatko tijesto. Poklopite i ostavite da se diže najmanje 1 sat na toplom mjestu.
  2. Pećnicu zagrijte na 210 °C. Umutite jaje. Razvijte tijesto i na pobrašnjenoj radnoj površini oblikujte 8 kuglica. Ostavite ih da odmore poklopljene krpom još 20 minuta. Premažite jajetom i pospite po želji sezamom. Pecite u vrućoj pećnici 7-10 minuta i potom pustite da se pecivo ohladi na žičanom stalku. Za marinadu grubo nasjeckajte peršin i češnjak, čili narežite na sitne kolutiće. Pomiješajte sve sastojke i marinadu ostavite na stranu.
  3. Očistite gljive, ogulite kožicu, narežite na kriške debljine 1 cm. Premažite marinadom i ostavite da se mariniraju 10-ak minuta. Pažljivo promiješajte marinadu i gljive prije pečenja, bez lomljenja kriški gljiva. Roštiljajte ih na žičanom postolju ili u foliji.
  4. Polovicu peciva stavite na roštilj dok ne postane hrskavo. Na podlogu od peciva rasporedite 1 kašiku umaka od paradajza, 1 krišku paradajza, 1 krišku krastavca, 2-3 kriške gljiva i ½ kriške sira. Stavite poklopac vrućeg peciva i brzo poslužite uz dodatni umak od rajčice.

Ciabatta s patlidžanima na žaru

Ciabatta s patlidžanima na žaru

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 crvena paprika
  • 1 crveni luk
  • 7 kašika maslinovog ulja
  • 1 rajčica
  • morska sol
  • papar
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 3 kašike kapara
  • 2 kašike balzamičnog octa
  • 250 g patlidžana
  • Brašno
  • 600 g mozzarelle di buffala
  • 4 listića sviježeg bosiljka
  • 2 male ciabatte
  • sitno sjeckani crveni luk za garniranje
  • Krasuljica (ili peršin) za garniranje

Priprema:

  1. Papriku i luk očistite i narežite na tanke trake. Propržite povrće u 3 kašike ulja oko 5 minuta. Četvrtinu paradajza narežite i dodajte paprici sa 100 ml vode, začinite solju, biberom i šećerom. Kuhajte 20 minuta. Dodajte kapare i ocat. Pržite u pire i ostavite da se ohladi.
  2. Patliđane narežite na tanke kriške. Posolite i ostavite oko 30 minuta da puste sok. Dobro ocijedite, uvaljajte u malo brašna i preostalo maslinovo ulje i pecite na roštilju dok ne dobiju lijepu boju.
  3. Mozzarellu narežite na kriške i dodajte listiće bosiljka.
  4. Ciabattu prepolovite i jednu polovicu ispecite na roštilju 2-3 minute. Ispečenu polovicu peciva premažite kremom od paprike, dodajte mozzarellu, patlidžane, luk i krasuljicu.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Maja Munda objavila emotivnu poruku: Kako sam rasla sve više sam htjela biti kao ona

Naredna priča

Njemački sud odlučio da samo čokolada "Ritter" smije biti kvadratnog oblika

Najnovije iz VIJESTI

-->