VIJESTI

Edina Zagora: Majčinstvo i posao nije jednostavno uskladiti, ali sa jakom željom mjesta za sumnju nema

Edina Zagora: Majčinstvo i posao nije jednostavno uskladiti, ali sa jakom željom mjesta za sumnju nema

Veliki izazov za sve žene na ovom svijetu danas je balansiranje između karijere i majčinstva, a jedna od onih koja je u tome uspjela je Edina Zagora, generalna menadžerka hotela Courtyard by Marriott i majka dvoipogodišnje kćerke Ume. Za Kidsinfo.ba Zagora je govorila o prvom susretu sa svojom kćerkom, usklađivanju privatnih i poslovnih obaveza, objavljivanju fotografija djece na društvenim mrežama, povratku na staru kilažu poslije trudnoće, kao i tome kako se njen suprug Edin snašao u ulozi oca.

ŽENA, MAJKA, KRALJICA: Onog trenutka kada počnemo slijediti vlastite standarde postajemo i uspješne, i vrijedne, i raspoložene, jednostavno - najbolje. Da, apsolutno je moguće i izvodivo, ali za to ne postoji univerzalni recept. Svaka od nas treba da kreira svoju verziju tog uspjeha, i jedino tako ga može i ostvariti.”

Kidsinfo.ba: Prvi susret s bebom svaka majka opisuje na svoj način. Vašoj kćerki je sada dvije i po godine. Međutim, da se malo prisjetite, šta ste prvo pomislili kad ste ugledali Vašu bebu? Kako je izgledao taj susret?

Zagora: Koliko god se unaprijed spremali, vjerujem da svaka majka tokom prvog susreta sa svojom bebom doživi emocije koje je teško opisati riječima. U mom slučaju to je najviše ličilo na divljenje i osjećaj ponosa.  Nakon izuzetno teškog poroda, s brojnim komplikacijama prije i tokom samog trajanja sekcije, kćerku sam prvi put vidjela tek trećeg dana nakon rođenja. Teško je detaljno opisati susret koji se desio nakon tri dana iščekivanja istog. Bila je to mješavina emocija - neizvjesnost, iznenađenje, radost što se konačno vidimo, radost što se na kraju sve ipak dobro završilo. Bilo je tu i pomalo zbunjenosti jer prvi put vidite nešto što ste, u mom slučaju, nosili skoro punih 9 mjeseci i, na kraju, obavezna pretraga detalja na njenom tijelu uz divljenje i vječito pitanje "Na koga liči?". I tada, kao i danas, ličila je na svog tatu.

Kidsinfo.ba: Kako biti uspješna žena na poslu, raspoložena supruga, vrijedna domaćica i najbolja mama na svijetu u jednom danu? Je li to izvodivo?

Zagora: To, zapravo, ovisi o tome kako definišemo sve navedene superlative, i o tome ko pred vas postavlja ovakve standarde. Mislim da je velika greška stremiti ispunjavanju kriterija drugih pri definisanju pojma "uspješna", "raspoložena", "vrijedna", "najbolja". Onog trenutka kada počnemo slijediti vlastite standarde postajemo i uspješne, i vrijedne, i raspoložene, jednostavno - najbolje. Da, apsolutno je moguće i izvodivo, ali za to ne postoji univerzalni recept. Svaka od nas treba da kreira svoju verziju tog uspjeha, i jedino tako ga može i ostvariti.

Kidsinfo.ba: Koji je bio najbolji savjet koji ste dobili kad ste postali majka, a koji bi dali novopečenim majkama?

Zagora: U situaciji kada imate mamu pedijatra, brojni praktični savjeti su neizbježni i više nego dobrodošli novoj mami, ali najbolji savjet koji sam dobila je da istinski uživam u svim, pa i onim teškim, trenucima koje provodimo s našom bebom, jer vrijeme brzo leti i sve to će nam jako nedostajati. I to je, zaista, istina.

Kidsinfo.ba: Kako biste opisali tipično jutro zaposlene mame s djetetom?

Zagora: Rekla bih da "tipično jutro" traje samo do onog trenutka dok se naša kćerka ne probudi. Tada nastupa rock'n'roll jutro, i sve liči na komediju u "fast forward" raspoloženju. Mama je uglavnom ta koja ustaje prva, i zaista se potrudim da prije njenog buđenja obavim što više stvari, jer od trenutka kada se dijete probudi, ostatak jutra, do polaska na posao, protiče u, zaista komičnom, multitaskingu. Od tog trenutka, ni suprug nije pošteđen njenih zahtjeva za igrom. Trenutno su aktuelne igre pretvaranja, tako da je ujutro obavezno “letenje” par krugova po stanu, gdje je tata avion, a ona, naravno pilot. Obično je to trenutak kada ja popijem kafu. Hladnu, naravno.

Kidsinfo.ba: Jeste li ikad sumnjali u sebe i pomislili da neće uspjeti uskladiti majčinstvo i posao?

Zagora: Ne, nikada. Ovaj odgovor je vrlo kratak i jasan jer zaista niti jednog trenutka na to nisam ni pomislila. Daleko od toga da je to jednostavno, ali ako je želja dovoljno jaka i za jednim i za drugim, mjesta za sumnju nema. Isto je i sa svim drugim važnim stvarima u životu - ako nešto veliko i važno zaista želite, sigurno ćete to i ostvariti.

Kidsinfo.ba: Društvene mreže su jako prisutne u našim životima, a u današnjem svijetu se lome koplja oko objavljivanja fotografije djece na društvenim mrežama. Jeste li Vi pristalica ili protivnik takvog izlaganja djece javnosti?

Zagora: Naša kćerka je "u javnosti" kad god je lijep i sunčan dan. Šetnje, igra u parkovima za djecu, druženje s malom rajom je nezamjenjivo. Nisam protivnik objavljivanja fotografija djeteta na društvenim mrežama, sve dok je pristup istima ograničen, odnosno, dok smo svjesni koje osobe mogu vidjeti te fotografije. Moji profili na društvenim mrežama su zaključani, a pristup informacijama je na raspolaganju samo osobama koje lično poznajem.

Kidsinfo.ba: Briga svake trudnice jeste povratak na staru kilažu. Da li ste pazili na ishranu nakon porođaja i šta biste poručili majkama?

Zagora: U mom slučaju, bilo je krucijalno da pazim na ishranu i tokom same trudnoće, tako da sam od samog početka bila na specifičnom dijetetskom režimu, zbog kojeg, vjerovatno, tokom trudnoće nisam dobila puno kilograma.  Nakon trudnoće - ponovo specifičan režim ishrane zbog dojenja. Dojenje smo prekinuli nakon 15 mjeseci, kada je nastupilo trčkaranje za djetetom, dakle, višak kilograma jednostavno nije imao šanse. Poruka za buduće mame, ali i generalno za žene, je da se hrane zdravo sa ili bez trudnoće (tokom trudnoće naročito), jer to je ono što će sačuvati njihovo zdravlje, i postaviti dobre temelje za zdravlje njihovih beba. Sav višak kilograma koji ostane nakon trudnoće (vjerovatno čak i više od toga) će se jednostavno istopiti nakon što vaša beba prohoda i počne samostalno da istražuje svijet oko sebe.

Kidsinfo.ba: Da li Vam suprug pomaže oko bebe i kako se on snašao u ulozi oca?

Zagora: Suprug je divan otac. Mislim da je i on sam iznenađen koliko mu uloga oca prija i kakav intenzitet emocija je ta uloga donijela. Njegova uloga je uglavnom odbrana i maženje, dok je mama zadužena za disciplinu i pranje zubića. Jedna tipična postavka stvari.

Kidsinfo.ba: Kada biste imali priliku i kada bi to bilo dozvoljeno da li biste vodili vašu kćerkicu na posao?

Zagora: Posao Generalnog menadžera hotela, koji pripada globalno najvećoj hotelijerskog grupaciji, je izuzetno odgovoran i dinamičan. Ne postoji dan koji je nalik drugom, ne postoji dan bez dešavanja koja zahtijevaju moj aktivan angažman i učešće, koncentraciju na visokom nivou, i, obično, odluke koje se moraju donijeti brzo, a iste mogu imati brojne posljedice ukoliko su pogrešne. Nakon završenog posla, u koje god doba dana to bilo, vrijeme provodim s kćerkom i suprugom, i tada sam posvećena samo njima.  Mislim da bi i jedno i drugo ispaštalo ukoliko se pomiješa u isto vrijeme na istom mjestu. To je, zapravo, moja lična definicija i recept kako biti uspješna žena na poslu, raspoložena supruga, vrijedna domaćica i najbolja mama na svijetu.

(Belmina Pašalić, Kidsinfo.ba)