VIJESTI

Ginekologinja Bašić - Muharemović za Kidsinfo.ba o seksu u trudnoći

Ginekologinja Bašić - Muharemović za Kidsinfo.ba o seksu u trudnoći

Mnogi budući roditelji se pitaju da li mogu imati seksualne odnose u trudnoći,  da li oni na bilo koji način mogu naštetiti bebi, te u kojim situacijama seks obavezno treba izbjegavati. Upravo iz tog razloga vam donosimo savjete specijalistkinje ginekologije i akušerstva Mersiha Bašić-Muharemović.

Prema njenim riječima, sex tokom trudnoće je siguran i neće naštetiti bebi, ali pod uslovom da imate sigurnu i zdravu trudnoću.

- Penetracija i orgazam neće povrijediti bebu koju štiti maternica i mišići abdomena, te amnionska tekućina. Mogu se pronaći i informacije da prostaglandini u spermi muškarca, induciraju porod kod terminskih trudnoća i pomažu dilataciju cervixa - pojasnila je Bašić - Muharemović.

Ipak, s obzirom na to da nema sigurnih dokaza za ovu tvrdnju i da se radi samo o teoriji, ova ginekologinja smatra kako bi u periodu "termina poroda" sex u trudnoći trebalo izbjegavati.

- U tom periodu ste već dosta dobili na kilaži, stomak je dosegao svoj maximum, osjećate se umorno i osluškujete svoje tijelo kada je spremno za porod, zašto se ne koncentrisati samo na to i izbjeći moguće rizike - istakla je.

Kada se govori o prvom i drugom trimestru trudnoće, situacije prilikom koji  će vam ginekolog savjetovati da izbjegavate sex tokom trudnoće su:

1. Imate vaginalno krvarenje

2. Rizik od pobačaja ili u anamnezi već ranije spontane pobačaje

3. Procijenjeno je da imate rizik od prijevremenog poroda (kontrakcije prije 37 sedmice trudnoće)

4. Imate sumnju na odilaženje plodne vode i grlić (cervix je skraćen)

5. Ginekolog vam je postavio dijagnozu "placenta praevia"

6. Trudni ste sa blizancima, tripletima itd.

Ukoliko vam nište od gore spomenutog prilikom pregleda nije rečeno da imate, Bašić - Muharemović kazala je da možete prakticirati sex sa svojim partnerom, pod uslovom da vam tokom prvog trimestra ne smeta mučnina i povraćanje, te da se osjećate poželjno.

Prema njenim riječima, drugi trimestar je već period koji nazivamo "honeymoon", to jeste kada libido pod utjecajem hormona lagano i raste.

- Eksperimentisati s položajima je dozvoljeno do tzv. "zone komfora".  Položaj na leđima tokom drugog i trećeg trimestra mogao bi biti zahtjevan jer je općenito trudnicama u tom periodu duže ležanje na leđima otežano - navela je.

Ova ginekologinja poručila je kako se uniforman stav po pitanju ove teme teško može imati, jer se tu ipak radi o odluci dvoje odraslih ljudi koji treba da postanu roditelji.

- Oni bi i pored savjeta ginekologa trebalo da budu svjesni da sami nose određene rizike - zaključila je ginekologinja Bašić - Muharemović.

(Belmina Pašalić/Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo: Vodič kroz sarajevske vrtiće 2: Odaberite najbolje za svoje dijete!