fbpx

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Sacher torta

Sacher tortu smatraju kraljicom čokoladnih torti, a ukoliko želite da ukućane iznenadite baš ovom poslasticom predlažemo vam da je napravite po receptu Harryja Coopera. 

Potrebni sastojci: 

6 jaja 

70 grama šećera 

200 grama putera/maslaca 

350 grama tamne čokolade 

150 grama brašna 

mala kašika praška za pecivo 

prstohvat soli 

400 grama marmelade od kajsije 

Vanilija 

Priprema: ⠀

Umutite puter s polovinom šećera i vanilijom (tečna aroma), a zatim dodajte žumanjke. Istopite čokoladu na pari i ostavite kratko da se ohladi, a zatim dodajte smjesu uz stalno miješanje. Umitite bjelanjke s malo soli i preostalim šećerom. Prebacite trećinu šlaga od bjelanaca u smjesu i ručno izmješajte. U ostatak šlaga dodajte brašno i prašak za pecivo. Izmješajte kašikom, pazeći da smjesa ostane što prozračnija. 

Nakon toga sve prebaciti u smjesu sa čokoladom i izmješajte dok se ne sjedine sve grudvice. Smjesu izlijte u premazan kalup i pecite 45 minuta na 160 ili 170 stepeni. 

Kada se ohladi prerežite koru horizontalno na dvije polovine. Prvu koru premažite s 300 grama marmelade. Nakon toga stavite drugu koru i ponovite postupak s ostatkom marmelade. Ostavite kratko da se ohladi, a u međuvremenu istopite 50 grama putera dok ne proključa. Sklonite i ubacite sitno iskomadanu čokoladu (200 grama) dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i ostavite dva sata u frižider. 

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

U prvom upisnom roku u srednje škole BPK-a najveći interes za medicinsku struku

Naredna priča

Iskustvo dvije mame: Kako smo saznale da naša djeca imaju Down sindrom

Najnovije iz VIJESTI

-->