VIJESTI

Iz prodavnica u BiH se povlače bombone koje su opasne po zdravlje!

Iz prodavnica u BiH se povlače bombone koje su opasne po zdravlje!

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obaviještena da se BiH nalazi među zemljama u koje je distribuiran proizvod ‘Kiss me’ koji ne odgovara propisima o prehrambenim aditivima i pružanju obavijesti potrošačima o hrani.

Naime, radi se o obojenom topivom bombonu s okusom limuna, maline i crne ribizle koji se proizvodi u Poljskoj te koji dolazi u pakovanjima različite gramaže.

Agencija je utvrdila da bomboni ‘Kiss me’ sadrže previsok sadržaj boje E 104 (Kvinolin žuta) te nedeklarirane boje E 102 (Tartrazin). Dopuštena količina ovih tvari iznosi 30 miligrama po kilogramu sporne supstance, dok je u ovim bombonama zabilježeno prisustvo od 44,6 miligrama. Zbog toga će ove bombone biti povučene sa tržišta u BiH.

Iako rizik nije ozbiljan, može se javiti negativni utjecaj na ljudsko zdravlje. Sve raspoložive informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti proizvoda Agencija za sigurnost hrane BiH je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

(Hayat.ba,Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo:  Sve više mladih pušača u BiH, prvu cigaretu zapale u dobi od jedanaest godina