VIJESTI

Kidsinfo otkriva šta je najbitnije u održavanju kućnih ljubimaca, te koje su prednosti djece koja uz njih odrastaju

Kidsinfo otkriva šta je najbitnije u održavanju kućnih ljubimaca, te koje su prednosti djece koja uz njih odrastaju

Veliki broj djece žarko želi kućnog ljubimca, a stručnjaci smatraju da takvu potrebu roditelji ne bi trebali zanemariti. Pri donošenju odluke o nabavci kućnog ljubimca važno je uzeti u obzir navike i obaveze porodice, ali i prirodne potrebe željenog kućnog ljubimca. Međutim, ono što roditelje najviše brine jeste kako će njihova djeca reagovati na novog prijatelja i da li imaju razloga za brigu o zdravlju svojih mališana.

Andrej Krasni, veterinar u klinici Vetlife u Sarajevu koja se bavi liječenjem isključivo kućnih ljubimaca,  kazao je za Kidsinfo.ba kako roditelji kao odgovorne osobe, trebaju znati da dolazak svakog kućnog ljubimca u dom i u porodicu, iziskuje što bržu posjetu veterinaru kako bi se informisali o zdravstvenom stanju svog ljubimca, ali i drugim bitnim stvarima koje će ih pratiti kroz daljini život.

- Prije svega mislim na preventivu, odnosno vakcinaciju i tablete koje ljubimac treba da dobije, ali i da se roditelji upute oko samog odnosa djece s novim ukućanom. To su neke informacije koje oni uvijek na startu dobiju od nas veterinara - istakao je.

Ako se drže preporuka i ako se pravilno postupi prema djeci s tim preporukama, pojašnjava Krasni, onda je jako mala šansa da dođe do bilo kakvih bolesti koje bi djeca i ljudi mogli dobiti od ljubimaca.

- Naravno, higijena je broj jedan - poručio je Krasni.

 

Pas najtraženiji kućni ljubimac

 

Pri izboru kućnog ljubimca porodici s mališanima na mjestu broj jedan je i dalje pas, a zatim dolaze mace, dok su u zadnje dvije do tri godine izuzetno popularni i mali kunići i zeke raznih vrsta, kazao je Krasni.

- Tu su i manjim dijelom prisutne razne ptice, i na kraju, da bi koliko-toliko udovoljili djeci, roditelji koji nemaju vremena i želju da uzimaju neke od aktivnijih ljubimaca, završe s nekim ribicama  ili kornjačom - istakao je.

 

Djeca uz kućne ljubimce postaju odgovornija i brižnija

 

Brojne su pozitivne stvari koje se djeci dešavaju prilikom odrastanja  s kućnim ljubimcima. Dosadašnja istraživanja pokazuju da se ta djeca mogu osjećati emocionalno snažno privržena ljubimcima, što nam je potvrdila i dr. Elma Selmanagić-Lizde, porodični psihoterapeut.

- To se pokazuje kroz njihovu želju za aktivnim druženjem i željom za blizinom svojih ljubimaca. Djeca se u kontaktu s kućnim ljubimcima uče odgovornosti i brizi za druge, a ona djeca koja zaista uspiju učestvovati u brizi za ljubimce nauče biti empatična i brižna - pojasnila je.

Naravno, kako je kazala Selmanagić-Lizde, odabir kućnog ljubimca zavisi i od uzrasta djeteta.

 - Ukoliko djetetu od tri godine kupimo psa ne možemo očekivati brigu o ljubimcu, ali svakako možemo pokazati i dozvoliti djetetu da učestvuje u aktivnostima oko brige o kućnom ljubimcu kako bi postepeno sticalo naviku i samopouzdanje u izvršavanju određenih obaveza - istakla je Selmanagić-Lizde.

S druge strane, ukoliko su djeca uspješna u obavljanju obaveza oko hranjenja, njege, čiščenja, izvođenja kućnih ljubimaca zasigurno će se bolje osjećati, dodala je.

 - Imat će osjećaj da su uradili nešto veliko i značajno i tako će izgrađivati pozitivnu sliku o sebi i biti ponosna - kazala je ova psihoterapeutkinja.

(Belmina Pašalić, Kidsinfo.ba)

 

Djeca percipiraju kućne ljubimce kao posebne prijatelje

 

Selmanagić-Lizde je naglasila da, kako odrastaju, djeca kroz igru s životinjom usvajaju mnoge vještine, od motoričkih do socijalnih.

- Kućni ljubimci zauzimaju ulogu kao da su član porodice, uz njih dijete razvija emocionalni odnos i oni djetetu pružaju osjećaj podrške. Istraživanja pokazuju da su djeca koja odrastaju uz kućne ljubimce vrlo snažno emocionalno privržena ljubimcima te ih percipiraju kao posebne prijatelje, osim izvora zabave nerijetko osjećaju i fizičku sigurnost (ukoliko se radi o psima, pa čak i mačkama), kao i one koji im bezuvjetno pružaju ljubav i emocionalnu podršku - pojasnila je Selmanagić Lizde.

Dodala je da će djeca koja izbjegavaju brigu o ljubimcima, također uvidjeti posljedice koje sa sobom nosi nebriga, naravno, u zavisnosti od toga o kojem kućnom ljubimcu se radi.

- S toga je vrlo važno, uz pomoć stručnjaka, odabrati adekvatnog ljubimca u skladu sa uzrastom djeteta - zaključila je psihoterapeutkinja