VIJESTI

Klasik iz Irske: Hljeb bez kvasca

Klasik iz Irske: Hljeb bez kvasca

Jedan od klasika irske kuhinje jeste i hljeb bez kvasca. Recept za njega, kako kažu u Irskoj, nastao je slučajno početkom 19. stoljeća kada je jednoj domaćici mlijeko postalo kiselo. Probala je napraviti hljeb s kiselim mlijekom i sodom bikarbonom. Rezultat je bilo mekano tijesto i sjajna hrskava korica – i tako je recept izvrsnog hljeba postao dio historije.

Potrebni sastojci:

  • 400 g dmBio pšeničnog brašna
  • 2 kašike dmBio praška za pecivo
  • 350 ml dmbio napitka od soje natur
  • 4 kašike dmBio maslinovog ulja
  • 1 kašika dmBio sezama
  • 1 kašika svježe cijeđenog limunovog soka ili dmBio limunovog soka
  • 1 kašika dmBio soli

Priprema:

  1. Rernu zagrijte na 180 °C.

  2. U posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i so.

  3. Dodajte tečne sastojke: napitak od soje, limunov sok i maslinovo ulje te sve dobro pomiješajte. Kratko mijesite rukama dok tijesto ne postane glatko.

  4. Tijesto formirajte u oblik hljeba po želji (ovalni/okrugli) i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Oštrim nožem lagano okomitim crtama prerežite gornju površinu hljeba. Pospite susamom i pecite 40–45 minuta.

Prijatno!

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba)