VIJESTI

Krizni štab Ministarstva zdravstva USK preporučio otvaranje vrtića od 1. juna

Krizni štab Ministarstva zdravstva USK preporučio otvaranje vrtića od 1. juna

 Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) preporučili su otvaranje vrtića, odnosno predškolskih ustanova u tom dijelu BiH od 1. juna ove godine.

Naš prijedlog da se vrtići u kantonu otvore 1. juna već smo proslijedili Štabu civilne zaštite USK, koji će o tome naravno zvanično obavijestiti Federalnu upravu civilne zaštite. Do tog datuma morat će biti završen proces testiranja na koronavirus svih zaposlenih u našim predškolskim ustanovama. Moram odmah reći da je testiranje u toku, ili bolje reći u poodmakloj fazi - izjavila je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Jasno je definiran i radni režim, odnosno sve zaštitne mjere za djecu i zaposlene u 28 vrtića na području Unsko-sanskog kantona.

Organizacija bi trebala biti u grupama od po maksimalno 12 osoba, uključujući i djecu i odgajatelje. Neki vrtići nažalost nisu u mogućnosti ispoštovati sve mjere, naročito kada je u pitanju veličina boravišnog prostora. Upravo zbog toga razmatramo i opciju eventualnog angažmana prostorija za produženi boravak u našim školama - dodala je Ćemalović.

Potvrđeno je i kako će ova školska godina vjerovatno biti završena putem online nastave, odnosno da do septembra neće biti povratka učenika osnovnih i srednjih škola u klupe.

(FENA, Kidsinfo.ba)