VIJESTI

Lutka povučena sa tržišta u BiH!

Lutka povučena sa tržišta u BiH!

Preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, da ga odmah prestanu koristiti i da isti vrate uvozniku uz predočenje računa kako bi dobili povrat novca.

Na tržištu BiH otkrivena je lutka “Atinil – Fashion show”, koja predstavlja hemijski rizik jer sadrži veću količinu ftalata od dozvoljene.

Proizvođač je Amer Euro Trading iz Hong Konga, a uvoznik “Fis” Vitez.

-Uvoznik je preduzeo mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja proizvoda, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda. Preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, da ga odmah prestanu koristiti i da isti vrate uvozniku uz predočenje računa kako bi dobili povrat novca”-, saopštili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Štetan uticaj ftalata

Novija istraživanja sve češće potvrđuju štetan uticaj ftalata, kako na čovjeka, tako i na okoliš. Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, što znači da remete ravnotežu hormona u živim bićima, što uzrokuje sve veću feminiziranost mužjaka. Osim toga, dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestuje u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa. Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa, i slabiju plodnost muške populacije.

(Kidsinfo.ba,banjaluka.com)

Pročitajte i ovo: Šta sve kod djece izaziva strah od škole?