VIJESTI

Neispravni rekviziti u dječijim parkovima u Sarajevu, dok parking prostore pokriva videonadzor i imaju čuvare

Neispravni rekviziti u dječijim parkovima u Sarajevu, dok parking prostore pokriva videonadzor i imaju čuvare

Opušci cigareta, otpaci hrane i naljepnice o neispravnosti rekvizita za igru, prizor su u sarajevskim parkovima „Jelena Vitas“ i „Čobanija“. Iako su ovi parkovi namijenjeni djeci, o higijeni niko ne vodi računa, dok oni koji bi trebali biti nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge.

KJKP „RAD“ koji se inače bavi održavanjem javnih površina, prema riječima Mirze Ramića, glasnogovornika ove institucije, nije nadležan za čišćenje spomenutih dječijih parkova.

Pražnjenje korpica i ulaganje u njih su u nadležnosti općine na čijoj se površine nalaze – kazao je Ramić.

S obzirom na to da se parkovi koje smo posjetili nalaze na području općine Centar, kontaktirali smo predstavnike ove institucije, koji su nam kazali kako parkovi nisu u njihovoj nadležnosti, već da je za održavanje zelenih površina, dječijih i sportskih igrališta odgovoran KJKP „Park“.

Uredbom o uređivanju i održavanju zelenih površina u Kantonu Sarajevo, utvrđeno je da održavanje dječijih i sportskih igrališta vrši komunalno preduzeće nadležno za održavanje javnih zelenih površina, koje je registrovano i za poslove održavanja dječijih i sportskih igrališta. U Kantonu Sarajevo to je javno preduzeće KJKP Park – rekao je Safet Huremović, stručni savjetnik za informisanje i koordinaciju Općine Centar Sarajevo.

Međutim, drugačiju informaciju smo dobili od saradnice za informiranje KJKP "Park“ Aldijane Hamza, koja nam je kazala da su za dječije parkove odgovorne općine na kojim se parkovi nalaze.

Općine su vlasnici i investitori gradnje ili rekonstrukcije tih igrališta odnosno ploha. Shodno Uredbi i pcvb butem Budžeta KS ove godine za interventnu sanaciju određenih oštećenja na godišnjem nivou za 278 igrališta u nadzoru Parka planirana su sredstva u iznosu od ukupno 300.000 KM. Odobrenjem Ministarstva nedavno je odobrena sanacija uništenih sprava ili određenih oštećenja na ukupno 64 igrališta za što su iz planiranih sredstava (300.000 KM) utrošene samo 43.000 KM – kazala je Hamza.

I dok za održavanje dječijih parkova i igrališta nema odgovornih, parking prostori na području općine Centar su u potpunosti funkcionalni i pod nadzorom čuvara ili videonadzorom.

Na pitanja o funkcionalnosti parkinga, radnici su rekli: „Kao što vidite rampe i naplatne kućice rade, sve radi“.

Za razliku od parkinga, dječiji parkovi i igrališta nemaju zaštitu i videonadzor, nemaju čuvare i nema onih koji redovno brinu i ulažu. Sigurnost auta je prioritet za ulaganje, dok sigurnost najmlađih i važnost njihovog djetinjstva čini se gubi svoj značaj u očima nadležnih izbjegavanjem odgovornosti i ulaganja u iste, jer parkovi ipak nisu ti koji finansijski mogu doprinijeti općini i građanima.

(Interview.ba/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Sinapse priređuje novu ''Razvojno poticajnu radionicu'' za najmlađe. Prijavite se