VIJESTI

Pet savjeta kako se kontrolisati kada vas dijete naljuti

Pet savjeta kako se kontrolisati kada vas dijete naljuti

Da djeca vrlo lako mogu izbaciti roditelje iz takta svojim plačem ili ponašanjem. Psiholozi ističu da roditelji najčešće djeluju automatski i instinktivno prema djeci jer ih žele staviti pod kontrolu. Umjesto toga, ističu da je potrebno zastati i reagovati hladne glave.

Cilj je dobiti kontrolu nad sobom. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako se kontrolisati kada vas dijete naljuti:

- Obećajte da ćete se kontrolisati

Sigurno vam nakon svake burne reakcije bude žao, te stoga obećajte  sami sebi da ćete se kontrolisati. Nije uvijek lako kontrolisati svoj temperament ali morate od samokontrole početi.

- Pripremite se unaprijed

Primijetite kada se približava sukob i pokušajte se pripremiti. Možete primijetiti da su djeca svaki dan u pet sati živčana kada se svi okupite. Za mnoge obitelji to je užasno doba dana, te  je tjeskoba uznapredovala na poslu, školi, vrtiću i strpljenje je na niskoj razini.

Zapitajte se kako to riješiti kada će i djeca doći sa svojim problemima i zahtjevima? Stoga se pripremite. Odlučite da se nećete svađati i da se bez obzira na sve sukob neće dogoditi. Dopustite da vas vodi način na koji želite vidjeti sebe kao roditelja.

Zapitajte se: “Šta mi je pomoglo u prošlosti?”

Prisjetite se što vam je pomoglo u ranijim situacijama. U trenutku problema ne morate odmah reagirati već u glavi promisliti “Ne govorim ništa; Povući ću se; Duboko ću udahnuti”. Dajte sebi vremena, izađite iz sobe i napustite problematičnu situaciju i zapamtite da u tome nema ništa loše. Ne morate odmah reagirati na reakcije svoje djece.

Duboko udahnite

Duboko udahnite kad osjetite da dolazi do eksplozije, te odvojite trenutak da razmislite. Postoji velika razlika između reagiranja iste sekunde i s nekoliko sekundi poslije. Koliko god je to moguće, promišljeno odgovorite na ono što vaše dijete govori. Pobrinite se da duboko udahnete prije nego što odgovorite djetetu jer će vam taj trenutak dati priliku da razmislite o onome što želite reći.

Razmislite kako želite da vaš odnos izgleda

Kako želite da jednoga dana izgleda vaš odnos s djetetom? Ako sadašnji odnos nije onakav kakav odnos želite da imate za 25 godina, počnite ga mijenjati. To ne znači da trebate raditi ono što vaše dijete želi cijelo vrijeme. Pravila morate imati i njih se držati, te morate dijete odgajati s poštovanjem, baš onako kako želite da ono vas tretira.

(Kidsinfo.ba,dječja posla.com)

Pročitajte i ovo: Sve više djevojčica od 15 godina izgledaju kao da su žene od 30