VIJESTI

Psiholog otkriva u kojoj godini je dijete spremno za kućnog ljubimca

Psiholog otkriva u kojoj godini je dijete spremno za kućnog ljubimca

Mnoga istraživanja dokazuju važnost druženja i igre s kućnim ljubimcima na psihički razvoj djece. Pored toga što usrećuju mališane i prave mu društvo u igri, oni ga uče mnogim veštinama,razvijaju empatiju, samopouzdanje, disciplinu i odgovornost, ali isto tako smiruju i raduju odrasle.

Psiholog Ana Janković otkriva kada treba djetetu kupiti ljubimca, to jest u kom uzrastu je ono spremno da se stara o njemu.

- Deca do tri godine obično se brzo zasite i životinja i igračaka. Njima zapravo i nije potreban ljubimac, osim ako on već nije u porodici, jer ne znaju kako da se ophode prema njemu. Često vuku životinje za rep ili uši, ali ne iz obesti, već nisu svesna da je to živo biće - ističe Janković.

Kako kaže, tek nakon tri i po godine mogu da razumiju reakciju životinje.

- Potreba za kućnim ljubimcem najviše je izražena kod predškolaca, posebno kod jedinaca, dece koja u komšiluku nemaju vršnjaka i kod stidljivih mališana - kaže ona.

 Sedam godina je idealan uzrast da dijete dobije četvoronožnog drugara.

- Tada je dovoljno zrelo da zna kako životinja nije igračka, već ima potrebe i osećanja, mora da se nahrani, prošeta. U ovom uzrastu dobijaju nove obaveze, pa uče i kako da se brinu o ljubimcu i tako stiču odgovornost - zaključuje Janković.

(Kidsinfo.ba/dnevno.rs)