VIJESTI

Sarajevo dobilo novo izletište: Otvoren Park šume prijateljstva Turske i BiH

Sarajevo dobilo novo izletište: Otvoren Park šume prijateljstva Turske i BiH

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su brojne ugledne zvanice i funkcioneri, a među njima i Bekir Karacabey, generalni direktor Generalne direkcije za šumarstvo Turske. On je prisutnima prenio pozdrave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

- Osnivajući i gradeći šumarske mostove između Turske i BiH zapravo samo jačamo već postojeću veliku povezanost između dva naroda. Danas se suočavamo sa velikim problemom nedostatka šuma, samim time što je svjetska populacija sve brojnija. Zbog toga, svi imamo, posebno mi šumari, veliku obavezu da širimo šume. Generalna direkcija šuma Republike Turske posljednjih godina bavi se aktivnostima širenja šuma, sađenjem novih stabala, zaštitom šuma i mnogim sličnim projektima. Zahvaljujući tome, nastalo je novih dva miliona hektara šume - rekao je Karacabey i dodao da su posljednjih godina u Turskoj stvorili 36 parkova šume.

Refik Hodžić, predsjednik Udruženja šumarskih inžinjera i tehničara FBiH, istakao je da je značaj Park šume prijateljstva u tome što se radi o novom modelu upravljanja i korištenja šumama u BiH.

- Ovo je Park šuma prva u BiH i to je novi model upravljanja i korištenja šumama, kada su u pitanju ekološke, sociološke i ekonomske funkcije. Zbog klimatskih promjena koje se dešavaju na planeti Zemlji, sve više do izražaja dolaze ekološke i sociološke funkcije šume. Znači ekonomske funkcije šume se slabije upotrebljavaju - kazao je Hodžić i dodao da je UŠIT FBiH projekat Park šume dogovorio sa Generalnom direkcijom šuma Turske još 2009. godine.

Ozgur Sahin, zamjenik turskog ambasadora u BiH, izrazio je nadu da će građani Sarajeva rado dolaziti u Park šume prijateljstva.

- Sretni smo što Sarajevu dajemo veoma lijep prostor. Želimo saradnju BiH i Turske proširiti na sve životne oblasti i u tom cilju sve naše kompanije i institucije su aktivne. I danas smo tu na kraju jedne saradnje, koja je rezultirala Parkom šuma. Nadam se da će ovaj projekat doprinijeti ekologiji Sarajeva i samoj prirodi ovog grada - kazao je Sahin.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić zahvalio je svima koji su učestvovali u realizaciji projekta i iskazao zadovoljstvo što će prvi Park šume početi s radom u Kantonu Sarajevo. Prema njegovim riječima, ulaz će biti slobodan, te je izrazio nadu da će Park šume prijateljstva biti veoma popularno izletište za Sarajlije i posjetioce grada.

Park šume prijateljstva prostire se na šest hektara, a među stablima nalazi se i nekoliko sekvoja, koje nisu tipične za bh. podneblje. Prema Hodžićevim riječima, šuma na Grdonju će građanima Sarajeva doprinijeti tako što će imati više uslova za rekreaciju i više čistog zraka. Park šume ima igrališta za djecu, restorane, prostor za dnevni odmor,  te amfiteatar. 

(Kidsinfo.ba;interview.ba)

FOTO: Anadolija

Pročitajte i ovo:  Razvoj djece: Šta govori njihova omiljena boja?