VIJESTI

Sarajevo: U ponedjeljak protesti građana ispred KCUS-a za Nadin i svu djecu

Sarajevo: U ponedjeljak protesti građana ispred KCUS-a za Nadin i svu djecu

Protesti za Nadin Smajlović i svu djecu u organizaciji Udruženja „Sarajevske raje“ bit će održan u ponedjeljak ispred Kliničkog centra Univerzitetau Sarajevu s početkom u 15.00 sati.

Potvrdio je to za Patriju Nedim Ramić, predsjednik Sarajevske raje naglašavajući da je protest najavljen MUP KS.

- Okupit ćemo kako bismo iskazali protest zbog odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajlović, ali i sve druge djece. Pozivamo građane da nam se pridruže na mirnim protestima -, kazao je Ramić za Patriju. 

 

Podsjećamo, KCUS je prvobitno odbio potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice Nadin nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove. Otac djevojčice Denis Smajlović zbog cijele situacije u očaju je gasnim pištoljem prijetio šefu Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću nakon čega je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović javno kazala da „niko ne želi liječiti djevojčicu takvih roditelja“. 

Roditelji su djevojčicu izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti u KCUS-u. Iz KCUS-a su se pravdali da terapiju mogu pružiti, ali da nemaju lijekove koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.   

(Interview.ba/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Istraživanje je pokazalo da bebe koriste određene strategije da nasmiju mame