VIJESTI

Savjet pedijatra: Kako zaštititi dijete od virusa

Savjet pedijatra: Kako zaštititi dijete od virusa

Period između zime i proljeća izazov je za zdravlje odraslih, a pogotovo djece. O mogućim prevencijama i odgovornom roditeljstvu govori doktorica Amra Junuzović - Kaljić, specijalista pedijatar.

- U tom periodu je povećan broj obolijevanja i to je uobičajena pojava kad u našoj okolini kola 150 do 200 tipova virusa. Okolnost zimskog perioda je takva da smo zatvoreni u prostorima, manji je boravak vani, a bio je i opasan. S druge strane, djeca koja su u kolektivima, u situaciji su da kapljičnim putem prenose jedni na druge viruse. Dovoljno je jedno ili dvoje da ima cureći nos u kolektivu naprimjer od 30 da kapljičnim putem prenese na druge - istakla je dr. Junuzović - Kaljić.

Specijalista pedijatar je govorila i o prevenciji obolijevanja kod djece.

- Savjetodavni rad sa roditeljima je primarno što pedijatar radi i želi da svakoga roditelja pouči šta treba da radi. Što se tiče preventivnog rada, vi ne možete prevenirati širenje respiratornog infekta u zatvorenom prostora. Bitno je što više boraviti na čistom zraku, fizička aktivnost, jer kad se dijete zatrči, ono ima čišćenje disajnih puteva. U zimskim uslovima izuzetno bitna je raznovrsnost ishrane. Prvi skok temperature nije razlog da se ide prema ljekaru, jer tada nemate ni razvijenu kliničku sliku - navela je.

(N1, Kidsinfo.ba)