fbpx

Srce za djecu: Davaoci krvi pokazali da mali heroji nisu sami

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Crveni križ FBiH, Crveni križ Općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH upriličili su akciju darivanja krvi za potrebe djece oboljele od raka.  

– Baš kao i prethodne dvije, akcija je bila uspješna. Prijavilo se 66 ljudi, od kojih je 56 ispunilo uvjete i darivalo krv – navode iz Udruženja.

Direktor Udruženja “Srce za djecu” Fikret Kubat ističe da oboljela djeca svakodnevno trebaju krv i derivate krvi da bi izdržali liječenje.

– Kad kažemo da dajete poklon koji život znači, to bukvalno i mislimo. Bez krvi njihovo liječenje ne bi bilo moguće, samim time bi bilo dovedeno i izlječenje u pitanje. Zahvalni smo građanima koji su se odazvali akciji, zasigurno će pomoći pri izlječenju – rekao je.

Generalni sekretar CKFBiH Namik Hodžić ističe da su, odzivom i današnjoj akciji, davaoci pokazali da mali heroji nisu sami.

– Krv je lijek, nema zamjenu. Darivanjem krvi spašavate živote, a nema ništa vrednije od toga – izjavio je.

Bila je to treća akcija tog tipa, pokrenuta željom humanih donatora i željom organizatora da pomognu djeci oboljeloj od raka.

Iz Udruženja naglašavaju da je slogan akcije “Daruj krv, budi njihov heroj!”, a odziv stanovništva dokaz humanosti ljudi koji su spremni biti podrška ranjivim grupama.

(FENA, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Obustava nastave u Brčko Distriktu, online nastava od ponedeljka

Naredna priča

Preporuka Biblioteke Sarajevo: Naslovi za djecu različitih uzrasta

Najnovije iz VIJESTI

-->