VIJESTI

Stolarske vještine arhitekte Emira Salkića: Biciklo iz dječije mašte!

Stolarske vještine arhitekte Emira Salkića: Biciklo iz dječije mašte!

Emir Salkić je uspješni arhitekta iz Sarajeva, a na nedavno održanom Craft Blocku, događaju koji je okupio moderne zanatlije, njegov štand je plijenio posebnu pažnju. Ovaj arhitekta ručno pravi originalna drvena bicikla namijenjena najmlađim.

Kako je Emir naveo počeo je da proizvodi TOCHAK bicikle da bih riješio ‘problem’ svom sinu. Napravio ga za njega, a zatim bratovom sinu. Poslije toga su se ljudi počeli raspitivati i naručivati ovaj bicikl. Napravio je 60 komada u dvije godine. Poklonio ih je sedam, a ostale je prodao.

Specijalni dizajn, adaptibilan uzrastu

TOCHAK je lagani drveni balans bicikl, pažljivo dizajniran za djecu uzrasta od dvije do pet godina. Posebna originalnost je mogućnost da se adaptira rastu djeteta.

-"Ovo je  neka vrsta stolarstva. Ja sam od svog oca koji se bavio stolarstvom i drvenarijom pokupio par korisnih stvari i sve to uklopio sa svojim primarnim zanimanjem arhitekture. Ja sam čovjek od rukotvorine. Odlučim se da nešto sklopim i evo funkcioniše, kao ovaj bicikl" - kazao je Salkić.

TOCHAK bickli su u potpunosti ručno rađeni. Svaki plastični dio bicikla Salkić sam pravi, u svoj 3D radionici pomoću printera.

100 posto prirodni materijali

-Dio koji se nalazi između viljuške upravljača i tijela bicikla sam radio u 3D tehnologiji, i ta plastika se može reciklirati. Ustvari, svi sastojci se mogu 100% reciklirati, zato što je napravljeno od prirodnih materijala. Bicikl je zaštićen prirodnim uljem, ima i prirodnu kožu na sebi. Skor je sav od drveta, osim par metalnih dijelova i naravno gume na točkovima. Ovo je moja velika satisfakcija, a i dodatna zarada. Kupci su razni ljudi. Prodajem ga najviše u Bosni i Hercegovini. Imam upite i iz Evrope za zastupanje mog bicikla. Trenutno radim na dobijanju CE oznake, kao potvrde da je sve usklađeno sa evropskim normama, te da nije rađeno od otrovnih materijala i da je sigurno za vožnju – zaključuje Emir.

(Kidsinfo.ba,svijetzanata.com/Autor teksta Darko Udovičić, FOTO:svijetzanata.com)

Pročitajte i ovo: U BiH će se održati Evropska sedmica sporta!