VIJESTI

Teta Pričalica sutra u Importanne centru: Besplatna radionica za djecu!

Teta Pričalica sutra u Importanne centru: Besplatna radionica za djecu!

U Importanne centru sutra od 17:00 do 19:00 sati svratite u čitaonicu Tete Pričalice, koja okuplja djecu oko knjiga na njima prirodan i zabavan način. Radionicu organizuje Importanne centar sa Kidsinfo.ba i Animatorima Geppetto. 

- Čitanje, uz kolaž interaktivnih aktivnosti, potiče razvoj govornih vještina, motoričkih sposobnosti, socijalnih vještina i emocionalne inteligencije. Na ovaj način se također unapređuju kulturne sklonosti kod djece i prevenira prekomjerna upotreba IT uređaja – kaže nam Teta Pričalica.

Pripovijedanje i čitanje je naša urođena potreba, ono nas povezuje i oplemenjuje na poseban način. Teta Pričalica kroz svoju čitaonicu poručuje da nijedno dijete ne bi smjelo odrastati bez knjige.

Čitaonica Tete Pričalice podrazumijeva:

* čitanje priče koja tematski odgovara Vašoj manifestaciji
* interpretacija pročitanog
* prenošenje dojmova iz priče na papir (mlađi sudionici boje prethodno pripremljen materijal, a stariji crtaju) izrađuju lutkice za pozorište* malo lutkarsko pozorište
* tjelovježba uz poeziju
* muzički kipovi uz pjesmicu “Teta Pričalica” (ova pjesmica za djecu promovira važnost čitanja)

Teta Pričalica je lik osmišljen da bi se djeci na dopadljiv način približilo čitanje, učenje, te razvoja kreativnosti i kulturnih sklonosti. Ovaj lik je, putem istoimene TV emisije za djecu i kroz različite aktivnosti i projekte, zadobio povjerenje i simpatije širokog kruga djece. Teta Pričalica je Lidija Sejdinović, dipl. komparatistica i bibliotekarka i spisateljica za djecu.

(Kidsinfo.ba)