VIJESTI

Treća sarajevska rolerijada: U nedjelju najveća porodična zabava u gradu

Treća sarajevska rolerijada: U nedjelju najveća porodična zabava u gradu

Sarajevska rolerijada je događaj koji jednom godišnje okuplja sve zaljubljenike rolanja i srodnih sportova u Sarajevu. U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, ova sportska manifestacija bit će održana u nedjelju 19. maja, s početkom u 9 sati na Trgu djece Sarajeva.

Organizator rolerijade je Udruženje građana „Klub sporta Fit & Fun“, koji je  uz podršku Općine Centar najšarmantniju manifestaciju učinio tradicionalnom. Očekuje se više od hiljadu učesnika svih starosnih kategorija koji će imati priliku oprobati se u više različitih trka i osvojiti neku od vrijednih nagrada.

Glavne ulice u gradskoj jezgri bit će u to vrijeme zatvorene za saobraćaj, a otvorene za učesnike na ovoj velikoj porodičnoj zabavi na koturaljkama.

U zavisnosti od pola i godina, ljubitelji točkića  voziće neku od 13  različitih trka u samom centru grada. Prošle godine predstavljen je novi koncept ove manifestacije koji podrazumjeva da se djeca neće više družiti samo na rolerima već i na biciklima bez pedala, romobilima, a ubuduće i na svim drugim „novotarijama“na točkićima.

Dođite i provedite aktivno prijepodne rolajući se ulicama kroz Općinu Centar i doživite je na jedan poseban način.

Potražite takmičenja koja vam odgovaraju i koja su u skladu sa vašim uzrastom i odmah se prijavite, jer je broj takmičara po trkama ograničen.

Vrste aktivnosti:

Koliko su brzi, prvi će pokazati najmlađi takmičari podijeljeni po uzrastu i polu.

Trke za najmlađe (100-400 m):

U ovim trkama učestvuju djeca do 15 godina starosti. Takmičari su podijeljeni u  starosne grupe:  START : McDonald's

1.Trka na rolama za djevojčice i dječake rođene 2013 god. i mlađe

2.Trka biciklima bez pedala za djevojčice i dječake rođene 2013 god. i mlađe

3. Trka biciklima bez pedala za djevojčice i dječake rođene 2012 i 2011 god.

4. Trka na romobilima za djevojčice i dječake rođene 2013 god. i mlađe

5.Trka na romobilima za djevojčice i dječake rođene 2012. i 2011god.

6.Trka na romobilima za djevojčice i dječake rođene 2010, 2009. i 2008.

START : Vječna vatra

7.Trka na rolama za djevojčice i dječake rođene 2012 i 2011. god.

8. Trka na rolama za djevojčice i dječake rođene 2010 i 2009. god.

9. Trka na rolama za djevojčice i dječake rođene 2008 i 2007. god.

10. Trka na rolama za djevojčice i dječake rođene 2006, 2005 i 2004. god.

Porodične trke (400 m)

Za porodice čiji članovi voze rolere osmišljene su  porodične trke, u kojima ekipe od starta do cilja moraju da voze držeći se za ruke. Izuzetak čine bebe koje mame, tate ili braća i sestre guraju u kolicima. U ovim trkama mogu da učestvuju  tročlane i četvoročlane porodice.

11. Porodice sa tri i više članova, a računaju se čak i bebe u kolicima

Trke za odrasle

U ovim trkama učestvuju takmičari stariji od 16 godina. Start za trku broj 12. je zajednički, a plasman je odvojen na mušku i žensku kategoriju. Takmiče se u:

- 1000 m, tj. Velika finalna utrka (od Vječne vatre kroz Maršala Tita, H.Hume, Obalom kroz Kulovića do cilja ispred Trga djece Sarajeva)

12.Trka za žene rođene 2003 god. i starije

13.Trka za muškarce rođene 2003 god. i starije

Konačna satnica 3. Sarajevske rolerijade

Ciljevi projekta su, pored socijalnog efekta - druženje kroz takmičenja u rolerskim disciplinama, upoznavanje o pravilima i sigurnosnim aspektima rolanja s obzirom na saobraćajno–sigurnosne mjere, kao i omasovljenje rolerskih sportova koji kao svjetski trend sve više postaju popularni i kod nas, te motiviranje građana da se što više bave sportom i rekreacijom kao zdravim načinom života.

Osim toga, cilj ovog projekta je promocija alternativnih načina kretanja u urbanim sredinama te  rolanja kao sportske aktivnosti koja je odlično prihvaćen način rekreacije ljudi različitih dobnih skupina. Cilj je i promicanje kretanja, te bavljenja sportom na svakodnevnoj bazi u svrhu unapređenja i očuvanja zdravlja te prevencije bolesti koje proizlaze iz sedentarnog, tj. sjedilačkog načina života.

Projekt je pod pokroviteljstvom Općine Centar, sponzorski praćen od strane Vode Olimpije, Fuze Tea, Intersporta, Dormea, Nutribulleta, Topshopa, Walkmaxxa, Sunnylanda, BH Telecoma, Balon Dekora,  Antene, Avaza, magazina Azra. Svi koje se odvaže na sudjelovanje u ovom projektu, odvozit će na rolama uz policijsku pratnju stazu kroz sam Centar grada.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje, stare i mlade, sve koji vole sport i ovakav način zabave i rekreacije, da nam se pridruže i s nama probaju nešto novo i drugačije te tako učine korak k boljem, zdravijem i kvalitetnijem životu.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem web stranice: http://rolerijada.ba/prijava.html 

(Kidsinfo.ba)