AKTUELNO

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Čokoladna torta s jagodama

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Čokoladna torta s jagodama

Ukoliko želite da napravite ukusnu tortu koja se jednostavno sprema preporučujemo vam recept Harryja Coopera za čokoladnu poslasticu s jagodama. 

Potrebni sastojci za koru: 

50 grama brašna (malo manje od pola šolje) 

2 velike kašike kakaa u prahu 

2 jaja

80 grama šećera 

Prstohvat soli 

Velika kašika ulja 

Potrebni sastojci za mousse:

300 grama čokolade (po 100 grama tamne, mliječne i bijele)

Velika kašika putera

300 mililitara vrhnja za kreme

3 jaja

Prstohvat soli

Velika kašika šećera

Priprema kore:

Jaja umutiti sa šećerom dok ne dobijete gustu smjesu. Nakon toga dodati suhe sastojke i lagano ih umutiti. Na kraju dodajte ulje i umitite. Smjesu prelijte u kalup za torte, a prije toga samo dno obložite papirom za pečenje. Stavite 15 minuta u rernu koja je zagrijana na 180 stepeni.

Priprema moussea: 

Koraci za pripremu moussea su isti za svaku čokoladu, ali ih pripremajte u odvojenim posudama. Naime, u posudu istopite čokoladu i puter i dodajte prstohvat soli. Ostavite da se ohladi minutu. Odvojite žumance i bjelance, a zatim oboje umutite. U žumance dodajte čokoladu i umitite. Šlag od bjelanca podijelite u tri dijela i dodajte dio po dio u čokoladu dok špatulom lagano miješate. Ponovite korak i s preostale dvije trećine. Na kraju dodajte kremu od vrhnja i to na isti način kao i bjelanjke. Nakon što ste premazali sve kreme ostavite u frižider dva sata. Nakon toga tortu dekorišite jagodama. 

(Kidsinfo.ba) ⠀