VIJESTI

U sarajevskim srednjim školama ostalo 350 mjesta: Drugi upisni rok počinje sutra

U sarajevskim srednjim školama ostalo 350 mjesta: Drugi upisni rok počinje sutra

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS objavilo je konačne rang-liste prvog upisnog roka u prvi razred srednjih škola KS, a koje se više ne mijenjaju. Prema podacima Ministarstva, u ovom roku ukupno je primljeno putem online sistema 3.479 učenika, a broj učenika koji su izvršili izbor, a nisu primljeni je 146.

Dovoljno za sve

Azemina Njuhović, pomoćnica ministrice za informatizaciju, međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, navela je da je preostalo još slobodnih 350 mjesta u 17 javnih srednjih škola, a na koje će se moći upisati putem online sistema (https://upis.emis.edu.ba ) učenici koji se nisu upisali u srednju školu u prvom upisnom roku.

– Učenici ne moraju da brinu jer ima još dovoljno mjesta za sve. Slobodnih mjesta ostalo je u Gimnaziji Obala, Drugoj gimnaziji, Gimnaziji “Dobrinja”, Petoj gimnaziji, Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi, Srednjoj muzičkoj školi, Srednjoj poslovno-komercijalnoj i trgovačkoj školi, Srednjoj školi metalskih zanimanja, Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije, Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn, srednjoškolskim centrima “Ilijaš”, “Hadžići” i “Vogošća”, te Željezničkom školskom centru – kazala nam je Njuhović.

Rang-lista

Učenici koji se nisu našli ni na jednoj rang-listi srednje škole imaju mogućnost izbora srednjih škola u drugom upisnom roku koji će biti objavljen u utorak, 9. jula, i bit će otvoren do 11. jula 2019, a također će se provoditi putem online sistema.

(sarajka.com;Kidsinfo.ba)

Pročitajte i ovo: Održana završna svečanost 15. Kid's Festivala u Tuzli