fbpx

Inspekcija sankcionisala 222 roditelja u Kantonu Sarajevo zbog odbijanja vakcinacije

Na osnovu dostavljenih potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu iz organizacionih jedinica JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su, po službenoj dužnosti tokom 2019. godine, dostavili ukupno 414 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja vakcinacije.

Pozivu inspektora se odazvalo 325 roditelja, od kojih je 222 odbilo vakcinaciju djece, te su im radi propuštanja te zakonske obaveze izdate novčane sankcije u ukupnom iznosu od 22.200,00 KM.

Od navedenog broja, 103 roditelja su se izjasnila da će vakcinisati dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što će inspektori pratiti po službenoj dužnosti.

Za 17 djece su dostavljene potvrde o izvršenoj vakcinaciji, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja.

Radi uporednih pokazatelja, iz Kantonalne uprave z ainspekcijske poslove napominju kako je interesantno spomenuti da je u toku 2018. godine iz istog razloga u periodu od juna, kada je počelo sankcionisanje roditelja zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu djecu, do kraja decembra sankcionisano 358 roditelja i izdato isto toliko prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 35.800,00 KM.

U ovoj godini kažnjeno je 136 roditelja manje za period od 12 mjeseci, s tim da je i broj dostavljenih povrda iz domova zdravlja u 2019. godine bio za 134 manji i iznosio je 414 u odnosu na 2018. godinu, kada ih je evidentirano 548. Razlog tih 24,45 posto manje dostavljenih potvrda je, najvjerovatnije, pojava epidemije morbila u KS u protekloj godini, kada se povećao broj vakcinisane djece.

– Roditelj/staratelj je dužan obaviti imunizaciju djeteta protiv određenih zaraznih bolesti, između ostalih i protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, malih boginja, rubeole, zaušnjaka, a ako propusti dužnu brigu za maloljetnika članom 70. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je novčana sankcija od 100 do 2.000 KM – ističu iz KUIP-a.

Navode kako će i u 2020. godini kantonalni sanitarni inspektori nastaviti inspekcijske postupke započete prethodne godine, a svakako će pokretati i nove shodno dostavljenim potvrdama o nepotpunom vakcinalnom statusu iz JU Dom zdravlja KS.

(N1/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Kako naučiti mamu nespavanju (lekcija jedne bebe ostalim bebama)

 
Prethodna priča

Kako naučiti mamu nespavanju (lekcija jedne bebe ostalim bebama)

Naredna priča

Šta kad se kod djece pojave gliste?

Najnovije iz VIJESTI

-->